Izvor:
28.11.2016 u 01:41
0

AFERA KOJA TRESE SRBIJU: Metla za 15 direktora EPS-a, zbog štete od više desetina miliona evra, neki će i u ćorku!

Elektroprivreda Srbije opljačkana je za više desetina miliona evra, zbog čega je smenjeno više od 15 rukovodilaca "EPS Snabdevanja", a na pomolu su i krivični postupci.

Kako ekskluzivno saznaje "Blic", u jednoj od najvećih afera koja je ikada protresla ovo javno preduzeće otkriveno je da je rukovodstvo "EPS Snabdevanja" uvećavalo indeks za proračun struje za velike i državne kupce, dodavajući još dva broja iza decimala definisanog iznosa, čime je EPS gubio mnogobrojne poslove na tenderima, jer je struja bila skuplja nego kod drugih ponuđača, a pre svega kod jedne privatne firme koja je dobijala poslove.

Faktički, cena struje je uvećavana suprotno utvrđenom cenovniku, zbog čega je EPS bio nepovoljniji na tenderima, pa su u 2016. godini izgubili čak 1.500 mernih mesta i blizu 300 velikih i državnih kupaca. Ti kupci su uglavnom završili kod privatne firme "Proenerdži BGD", ćerke firme "Proenerdži Hrvatska", čija je matična kuća "Ezpada" iz Češke. "Proenerdži BGD" je od EPS uvek na tenederima bio povoljniji upravo za ta dva dodata broja iza decimale. Sve ovo dešavalo se u vreme dok je na čelu EPS-a bio Aleksandar Obradović, a direktor "EPS Snabdevanja" bio je Dragan Jeremić.

Zbog sumnje da se radi o organizovanoj grupi koja je nanela štetu od više desetina miliona evra, ceo slučaj preispituje MUP, a o svemu ovome obavešteni su i najodgovorniji ljudi u zemlji.

Milorad Grčić, v. d. generalnog direktora EPS, zbog svega ovoga je smenio 15 rukovodilaca "EPS Snabdevanja", među kojima su Vojin Trifunović, rukovodilac zajedničkog projekta EPS grupe, Zoran Milašinović, direktor sektora prodaje za strateške kupce, Goran Bogdanović, šef službe za kupovinu energije, Boris Mandić, direktor Sektora za komercijalno planiranje i ponude, Mlađen Milešević, vodeći menadžer prodaje, Vukašin Jeremić, vodeći stručni saradnik za krajnje korisnike. Onaj za koga se sumnja da nije bezgrešan u celoj ovoj operaciji je i Dragan Jeremić, bivši direktor "EPS Snabdevanja", koji je još prethodno smenjen i otišao je iz kompanije.

Izvor "Blica" iz "EPS Snabdevanja" tvrdi da je kod njih danima opsadno stanje, da se sve češlja, a da je ovaj skandal otkriven slučajno.

– Zatražena je analiza o uzroku odliva ogromnog broja velikih i državnih kupaca u 2016. godini i zašto ih je većina otišla u "Proenerdži BGD", koji je imao nižu cenu od EPS. To je bilo nejasno, jer je naša tržišna cena po metodologiji za obračun struje najpovoljnija. Ipak se ispostavilo da nije, jer je analiza pokazala da je neko prekrajao cene koje je usvojio Izvršni odbor u septembru 2015, i to tako što je dodavao još dva broja na usvojene decimale. Primera radi, zvanična cena za jednu od stavki je 1,01 dinar, ali ona po kojoj je na tenderima nuđena prodaja je 1,0125. Tako je urađeno kod većine parametara, čime je naša cena bila veća od konkurenata. Mi smo zbog toga gubili na tenderima. Postoje indicije da je neko obaveštavao "Proenerdži BGD", koji je uvek upravo za razliku u pravom i iznosu sa dodate dve decimale imao niže cene – tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da sumnju da se radi o organizovanoj pljački podgreva i nabavka softvera za vođenje evidencije i obračun struje.

– Postoje indicije da je namerno nabavljen ovakav softver, koji nije bio kompatibilan sistemu, i plaćen je 1,5 miliona evra, da bi se obračun radio ručno, čime su nesmetano mogli da sprovedu prevaru. Dodatnu sumnju izaziva i to što koreni firme "Proenerdži BGD" idu ka Češkoj, odnosno firmi "Ezpada", sa kojom je bivše rukovodstvo imalo dobru saradnju i od njih su kupovali struju – objašnjava naš izvor.

Zid ćutanja u elektroprivredi

Od odgovornih u EPS-u, uključujući i v. d. direktora Milorada Grčića, "Blic" je pokušao da dobije i zvanične informacije o ovom slučaju. Međutim, naišli smo na zid ćutanja i neljubaznost, jer niko nije želeo da razgovara na ovu temu.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter