Izvor: Kosovo Online
06.10.2023 u 16:38
0

ANALENA BERBOK ZAHTEVA: Ohridski sporazum nema alternativu, primeniti ga što pre

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas u Tirani da treba ubrzati članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali da bi se to postiglo, kako ističe, moraju se ugasiti varnice požara između Beograda i Prištine

Berbok je istakla da Vlada Srbije treba da unapredi istražne procese u vezi sa događajima u Banjskoj od 24. septembra i da doprinese rasvetljavanju okolnosti majskog događaja u Zvečanu u kojem je povređen 41 vojnik Kfora.

UKOLIKO LAJČAK ODE SA ČELA PREGOVORA:To bi usporilo dijalog Beograda i Prištine saglasni analitičari

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem i šefom albanske diplomatije Iglijem Hasanijem, rekla da se u Tirani, na sastanku šefova diplomatija u okviru Berlinskog procesa, razgovaralo i o, kako je navela, „srpskim trupama koje su se pojavile“ na administrativnoj liniji sa Kosovom, nakon čega su povučene.

„Očekujemo da Srbija doprinese rasvetljavanju okolnosti događaja u Banjskoj. Situacija je toliko napeta da je NATO pojačao prisustvo Kfora i jasno stavljamo do znanja da ostajemo na oprezu i da ćemo dugoročno doprineti stabilnosti“, rekla je šefica nemačke diplomatije.

Ona je navela da je to rekla i tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. „Ovi razgovori su imali smisla i razumeli smo se“, rekla je Berbok.

Ona je navela da bi se u tom smeru krenulo dalje, tenzije u regionu moraju prestati.

„Situacija je toliko napeta da je NATO pojačao prisustvo Kfora, ostajemo na oprezu i brinemo o budućnosti regiona. Ključ za rešavanje sukoba je u Beogradu i Prištini“, poručila je Berbok.

Navela je da se od Beograda i Prištine očekuje da se posvete primeni Ohridskog sporazuma, dodajući da „alternativa ne postoji“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter