Izvor: Kosovo Online
06.10.2023 u 16:20
0

UKOLIKO LAJČAK ODE SA ČELA PREGOVORA:To bi usporilo dijalog Beograda i Prištine saglasni analitičari

Formiranje nove vlade u Slovačkoj u kojoj bi se, prema pisanju nekih medija, otvorila pozicija za Miroslava Lajčaka, povuklo bi za sobom njegov odlazak sa mesta posrednika u dijalogu Beograda i Prištine. Takav razvoj događaja, prema oceni analitičara u Beogradu dodatno bi usporio proces ionako puzajućih pregovora, jer bi novom posredniku bilo potrebno vreme da se uhoda. Oni za Lajčaka kažu da je dobar poznavalac ovog terena koji se trudio da dođe do kakvih-takvih pomaka u dijalogu.

Na drugoj strani, Seljatin Klokoći iz Demokracije plus iz Prištine smatra da aktuelni evropski emisar i nije najbolje razumeo odnos Srbije i Kosova, da nije dobro vodio dijalog, zbog čega ocenjuje da bi bilo dobro da na njegovo mesto dođe neko ko će „gurati stvari napred“.

MINISTARKA VUJOVIĆ U ŠAPCU: Rešavamo problem deponije u centru grada, po realizaciji projekta biće zelena oaza

Sam Lajčak se nije oglašavao povodom spekulacija da bi mogao da se vrati na mesto šefa slovačke diplomatije, a situacija po ovom pitanju biće nešto jasnija za desetak dana koliko je ostalo Robertu Ficu, čija je stranka Smer-Slovačka socijaldemokratija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, da završi pregovore o formiranju nove vlade.

Lajčak je, podsetimo, imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga pitanja Zapadnog Balkana 2. aprila 2020. godine, sa načelnim mandatom od godinu dana. U julu 2022. EU mu je produžila mandat do 31. avgusta 2024.

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić  da bi eventualni odlazak Miroslava Lajčaka sa mesta posrednika za dijalog između Beograda i Prištine pre isteka njegovog mandata i pre evropskih izbora, dodatno usporio proces pregovora.

„Odlazak Lajčaka bi značio da nemamo instituciju koja je glavni medijator između Beograda i Prištine. Kada tome dodamo poslednje događaje na Kosovu i Banjsku svakako da je jako važno, pre svega evropskim liderima da imaju osobu koja je zadužena za dijalog. Odlaskom Lajčaka suštinski dijalog dodatno tone i usporava se“, kaže Surlić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter