Izvor: BLIC
11.01.2024 u 04:30
1

BILČIK NE VIDI DA ĆE BITI ISTRAGE: „Ne predviđam međunarodnu istragu o izborima u Srbiji, važno je da obe strane prihvate rezultate“

"Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora", izjavio je za Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog predstavničkog tela Evropske unije za Srbiju

U intervjuu za „Glas Amerike“, Bilčik je rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra 2023. godine.

SAMO SVOJE INTERESE GLEDAMO: Predsednik Vučić razočaran Kameronovom izjavom,“Srbija nije ničiji protektorat“

Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz celokupnog spektra. Na izborima je učestvovala vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS-a i ozbiljno shvatiti njihove zaključke. Siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa domaćim u Srbiji – rekao je poslanik Bilčik.

Poslanik Evropskog parlamenta istakao je da Srbija treba da sarađuje sa međunarodnim institucijama, ali se dotakao i preporuka koje je imao ranije u vezi sa integritetom izborne kampanje.

– Želim da ohrabrim vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim institucijama ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje. Mislim da je u interesu građana Srbije i birača da izborni okvir i njegov integritet bude zaštićen. A, ukoliko bude ispravki – to je na institucijama Srbije. Postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izveštaju Evropskom parlamentu godinama unazad. Reč je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje. Kao i pravilima koja se odnose na predizborni period i to je potrebno ozbiljno shvatiti. Tako da prilikom sledećih izbora – više ne bude tih suštinskih pitanja – precizirao je Bilčik.

U delu javnosti Srbije, Bilčikovi stavovi nakon izbora protumačeni su kao da je tvrdio da je glasanje proteklo bez većih nepravilnosti. U razgovoru za „Glas Amerike“ ukazao je da je tako nešto posledica, kako je precizirao, izvlačenja određenih reči iz konteksta.

– Sve vreme imam jedan stav o izborima u Srbiji. To stanovište je da sam podržao zajednički izveštaj i zaključke Evropskog parlamenta koji su usvojeni i predstavljeni u ponedeljak popodne 18. decembra. Kao i zajedničku izjava posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavnika Saveta Evrope i posmatrača Evropskog parlamenta. Zauzeli smo veoma jasan i jedinstven stav. Nema nikakve promene, niti moje dve različite izjave. Pozdravili smo činjenicu o velikoj izlaznosti birača. Mislim da su i svi cenili to što, podvlačim, nije bilo nasilja i velikih incidenata. U vezi sa jednim slučajem nasilja koji se dogodio van Beograda, kada je napadnuta grupa posmatrača u njihovom vozilu, pozvali smo na hitnu istragu. Svesni smo izveštaja o nepravilnostima i nepoznanicama – posebno u vezi sa kupovinom glasova, kao i birača koji su iz drugih mesta došli i glasali u Beogradu. Vrlo jasno smo od nadležnih tražili da detaljno i u potpunosti istraže te događaje. Dodaću i da je naš mandat bio posmatranje parlamentarnih, a ne lokalnih izbora. Naravno, u političkom smislu, izuzetno je važno pratiti nepravilnosti na svim nivoima  rekao je Bilčik, dodavši da pozdravlja skori dolazak predstavnika Saveta Evrope koji će sa zvaničnicima Srbije razmatrati okolnosti koje su propratile održavanje lokalnih izbora.

„Važno je da sve strane prihvate izborne rezultate“

Sa očekivanjima konačnog izveštaja OEBS-a o izborima u Srbiji, Bilčik je objasnio šta se može očekivati nakon izveštaja, ali je istakao i da je potrebno ispraviti sve istaknute nepravilnosti, kao i da različite strane prihvate izborne rezultate.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BILČIK NE VIDI DA ĆE BITI ISTRAGE: „Ne predviđam međunarodnu istragu o izborima u Srbiji, važno je da obe strane prihvate rezultate“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter