Izvor: BSC Happy
06.12.2023 u 11:11
0

BOG TEHNOLOGIJE DANAS DOLAZI KOD PREDSEDNIKA VUČIĆA? Evo ko je STIV VOZNIJAK!

Američki preduzetnik u oblasti tehnologija, elektroinženjer, informatičar, filantrop i pronalazač, koji je najviše poznat kao suosnivač kompanije „Epl“. 

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika.

 Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

 Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji. Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

STIV VOZNIJAK U SRBIJI

 Predstavili smo gospodinu Voznijaku razvojnu eru tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

 Voznijak je upoznat i sa ulaganjima Srbije u razvoj IKT industrije i mlade stručnjake, te ne čudi i evidentan rezultat tih ulaganja, tj. da je IKT postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga u iznosu od približno oko 3,8 milijarde evra.

 Boravak Voznijaka u Srbiji predstavlja i jedinstvenu priliku za sve koji iz prve ruke mogu da čuju njegivo iskustvo u različitim oblastima, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

 Tokom boravka u Srbiji, Stiv Voznijak se detaljnije upoznao sa projektom EXPO27, budući da je izrazio želju da pomogne i zajedno sa Srbijom bude promoter našeg EXPA.

 Posebna je čast za našu zemlju i to što tvorac mikroračunara i legenda globalne IT industrije želi da dobije srpski pasoš.

ZANIMLJIVOSTI

 Godine 1975, Voznijak je počeo da razvija Epl I[4] u računar koji je pokrenuo Epl kada su on i Džobs prvi put počeli da ga prodaju sledeće godine. On je prvenstveno dizajnirao Epl II, predstavljen 1977. godine.

 Dok je radio u HP-u, Voznijak je 1976. godine dizajnirao svoj mikroračunar, ali kompanija nije bila zainteresovana da ga razvija.

 Nakon što je trajno napustio Epl 1985. godine, Voznijak je osnovao CL 9 i stvorio prvi programabilni univerzalni daljinski upravljač, objavljen 1987.

 Sa šest godina sastavlja prvi kristalni radio-prijemnik, sa 11 ili 12 godina zajedno sa prijateljima pravi interkom sistem između kuća u ulici, u šestom razredu osnovne škole postaje amaterski radio-operator.

 U februaru 1981. godine je preživeo pad aviona, ali je zadobio povredu glave zbog koje je prvi put duže odsustvovao iz Epla.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter