Izvor: kosovo online
28.01.2024 u 11:33
0

DALIBOR JEFTIĆ: Napadi na srpske povratnike rezultat politike režima u Prištini

Dalibor Jevtić, predsednik opštine Štrpce i bivši ministar za zajednice i povratak, kaže za Kosovo onlajn da su bezbednost, ekonomski opstanak i uzurpirana imovina gorući problemi kada je u pitanju povratak i opstanak Srba na Kosovu. On navodi da su učestali napadi na Srbe rezultat procesa i sprovođenja politike aktuelnog režima u Prištini i poziva međunarodnu zajednicu da prestane nemo da posmatra i hitno reaguje.

“Bezbednost, ekonomski opstanak i uzurpirana imovina su bili problemi i pre, dok sam ja bio ministar, i sada. To su pitanja koje ne može da reši jedno ministarstvo ili jedna institucija. To sam uvek isticao, dokle god se ne uključe i druge institucije problemi koji se tiču bezbednosti, ekonomskog opstanka i uzurpirane imovine neće se rešiti. Bilo je pokušaja da se ta pitanja institucionalno rešavaju kroz formiranje međuministarskih radnih grupa, uključivanja svih drugih resornih ministarstva u taj proces, međutim, ono što je generalno problem, i to ne samo po pitanju povratka, je to što nikad nisu sprovedene odluke koje su se donosile. Dakle, implementacija odluka koje trebaju da rešavaju probleme, kao i implementacija važećih zakona propisanih ovde na Kosovu po pitanju prava nevećinskih zajednica je nešto što je goruće pitanje”, kaže Jevtić.


Učestale napade na kuće srpskih povratnika, koji uglavnom ostanu neistraženi i bez adekvatne kazne za počinioce, Jevtić vidi kao rezultat aktuelnih političkih i društvenih procesa.

“Ono što mene sada zabrinjava, ranije su povratnici imali adresu na kojoj su mogli da se obrate da dobiju pomoć i podršku, pa makar i u situaciji da se neki od tih slučajeva ne reše, imali su neku sigurnost u vidu ministarstva za zajednice i povratak za koje su znali da će se baviti tim problemima, adresirati ih i glasno govoriti o njima, što danas nije slučaj. I onda, kada se danas više ne oglašava ni poslednja institucija koja se u prethodnom periodu unutar kosovskog sistema bavila svim tim problemima, kada se desi neki napad, pljačka ili paljevina imovine povratnika, onda to jeste zabrinjavajuće. To onda može da rezultira samo u daljoj eskalaciji tj. povećanju tog problema usled svih drugih problema koje imamo u odnosu na to kako se aktuelni režim u Prištini odnosi prema nevećenskim narodima, pre svega prema srpskoj zajednici u kojoj se očekuje najveći broj povratnika”, navodi Jevtić.

On se osvrnuo i na napade na imovinu SPC koje je ocenio kao deo procesa i sprovođenja politike aktuelnog režima u Prištini, koji za cilj ima da se sve ono što nosi prefiks srpsko izbriše i da na neki način nestane.

“Vrši se prekrajanje istorije i to vidim kao deo nečega što same institucije aktuelnog režima u Prištini rade i što je vrlo opasno za budućnost, ako govorimo o nečemu što međunarodna zajednica konstantno potencira, a to je multietičnost na Kosovu. Jako zabrinjavajuća činjenica je da oni koji to rade, oni koji sprovode jednu takvu politiku, a to mislim na vladu Kosova, radi to sa vrlo jasnim ciljem. Ja nemam nikakva očekivanja od njih jer su njihove namere vrlo jasne po tom pitanju. Oni znaju da je jedan od stubova opstanka srpskog naroda na KiM upravo SPC i zato to rade. Žele da taj stub oslabe, na neki način da ga unište i, kažem, nemam nikakva očekivanja od njih. Postavljamo pitanja predstavnicima međunarodne zajednice dokle će ćutati na sve to i da li će nešto konačno preduzeti da bi se jedan takav proces zaustavio. To pitanje ćemo uporno postavljati kada god za to imamo priliku i nećemo odustati da dobijemo odgovor, i ne samo odgovor, već i konačno nekakvu reakciju”, kaže Jevtić.


On navodi da međunarodna zajednica određenim metodama može da utiče na to da se promeni sve ono što je štetno u odnosu aktuelnog režima prema srpskoj zajednici.

“Ja ne bih da ovde govorim u kontekstu kažnjavanja građana, jer građani, mislim na sve građane Kosova, nisu ni za šta krivi. Govorim o tome da oni političari i oni politički lideri koji donose te odluke koje su eskalatorne, koje za cilj imaju proterivanje određenog broja stanovništva, sprečavanje povratka, uticaj na opstanak određenog naroda…, da ti takvi politički lideri moraju za to da snose određene političke sankcije i posledice, a ne da ih snose građani. Međunarodna zajednica se na jedan birokratski način sada bavi određenim problemima i povratnici, ali i svi građani koji imaju određene probleme, zbog jedne takve političke situacije gube strpljenje. Oni nemaju vremena za birokratske procedure, pa čekamo ove izbore, pa čekamo one izbore, pa šta će biti ovde, pa kada će se ovo desiti…, zato što mi u ovakvim uslovima živimo decenijama. Zato uvek negde mogu i da citiram američkog ambasadora u Beogradu koji je rekao „Srbi na Kosovu zaslužuju odgovor na pitanje kakva će im budućnost biti“. Dakle, to je ono što mi tražimo, mi moramo da znamo koji su mehanizmi zaštite života srpskog naroda na ovim prostorima, šta je to što možemo da očekujemo u budućnosti. Kada vidimo šta se sve dešava ovih dana na severu Kosova, sav taj pritisak koji se vrši, pa sada ova odluka oko dinara, želimo da vidimo konkretne korake koje međunarodna zajednica itekako može preduzeti i da kaže: “Dosta, Kosovo treba i mora da bude multietničko”. Nažalost, bojim se da to neće biti slučaj u skorijem periodu”, kaže Jevtić.

On upozorava da sve ovo što se trenutno dešava veoma loše utiče na proces povratka Srba, ali i na sam opstanak srpskog naroda na Kosovu.

“Na nečiju odluku da se vrati na Kosovo ne utiču samo direktni napadi na imovinu samih povratnika, već i činjenica da kada neko želi da reši pitanje svoje imovine bude optužen za navodne ratne zločine. Te stvari ne utiču samo na povratak, već i na srpski narod koji danas živi tu, pre svega da na Kosovu ostanu i opstanu pod tim i takvim uslovima. Nemam nikakvih očekivanja da će se nešto po tom pitanju odnosa promeniti od strane aktuelnog režima u Prištini, ali ostaje pitanje za međunarodnu zajednicu, dokle će samo nemo posmatrati sve to i šta će po tom pitanju uraditi kako ne bismo imali taj negativan uticaj, ne samo na povratak, već i na opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. I ono što moram negde da kažem i istaknem jeste da smo mi i kroz formiranje ZSO očekivali da upravo kroz taj jedan mehanizam koji ćemo imati kroz tu instituciju zaštitimo pitanje procesa povratka, pitanje imovine itd. Svo ovo odlaganje i izbegavanje da se pristupi formiranju ZSO za cilj ima da se načini što veća šteta koja će u jednom trenutku biti nepopravljiva i koja, kada dođe do formiranja ZSO, ako ikada dođe, neće moći da nadoknadi svu onu štetu koja je u međuvremenu učinjena političkim delovanjem režima u Prištini”, upozorava Jevtić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter