Izvor: Kurir.rs
05.01.2023 u 09:24
0

IVICA DAČIĆ ISTAKAO: Kineski put ka modernizaciji doprinosi i modernizaciji čitavog sveta!

– Poruke sa 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK) sve nas raduju da će Kina nastaviti da ulaže u sopstvenu modernizaciju, a samim tim i u modernizaciju globalno čitavog sveta, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu datom Kineskoj medijskoj grupi (KMG).

Govoreći o 20. Nacionalnom kongresu KPK-a, koji je u oktobru 2022. godine održan u Pekingu, Dačić kaže da je on po mnogo čemu bio istorijski i čestitao predsedniku Kine Si Đinpingu ponovni izbor za generalnog sekretara te partije.

– Kongres Komunističke partije je centralni događaj za donošenje važnih strateških odluka koje će voditi kinesko društvo u budućnosti. Ovaj kongres će ostati jedna veoma važna tačka u savremenom razvoju Kine, ocenio je Dačić.

Kako je rekao, Kina je danas globalna sila u svakoj oblasti i saradnja sa njom i svim potencijalima sa kojima raspolaže je nužna, ističući da se veličina Kine ogleda i u tome što je svoje ogromne potencijale otvorila i za druge. On je pozdravio još jedan važan zaključak 20. kongresa KPK-a, „a to je da Kina ostaje otvorena prema svetu jer je svet potreban Kini, kao što je Kina potrebna svetu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Moderni svet, čiji smo i mi deo, oslanja se na stalnu modernizaciju i inovacije koje dolaze iz Kine, jer je danas bez toga gotovo nemoguće zamisliti tehnološki razvoj. Zato mislim da nas sve raduju ove poruke da će Kina nastaviti da ulaže u sopstvenu modernizaciju, a samim tim i u modernizaciju globalno čitavog sveta, podvukao je šef srpske diplomatije. Dačić je, kada je govorio o bilateralnim odnosima Srbije i Kine, izjavio da je Srbija ponosna na te dobre odnose, kao i da Kinu vidi kao nezaobilaznog partnera za svoje buduće razvojne planove. On je izrazio nadu da će Srbija sa Kinom postojeću saradnju podići na viši nivo.

– Mi imamo sve razloge da još više podignemo saradnju. Smatramo da je okvir kroz inicijativu ‘Pojas i put’ optimalan za naše zajedničke projekte i podsetiću da je Srbija jedna od najaktivnijih zemalja u Istočnoj Evropi kada je u pitanju realizacija ovog projekta. Dosadašnja iskustva sa kineskim partnerima su odlična, postoji veliki broj završenih projekata u infrastrukturi i industriji koji su za Srbiju od strateškog značaja. Srbija želi da nastavi tim putem. Za proširenje saradnje ima mnogo prostora, u građevinarstvu i u industriji i u novim tehnologijama i u medicini i u privredi, pored svega ovoga što već imamo, rekao je Dačić.

DAČIĆ OŠTRO ODGOVORIO NEMAČKOM PORTALU: „Vučić ne podnosi pritiske i ucene, bolje je da što pre to shvate“

On je ukazao da na međunarodnom planu Srbija takođe ima punu saradnju sa Kinom.

– Za nas je najbitnije da možemo da kažemo da imamo punu saradnju na međunarodnom planu i da ćemo uvek imati tu zajedničku poziciju. Naša je želja da oko sebe imamo stabilan svet, koji poštuje pravila, koji se takmiči u znanju, radu i uspehu, a ne u prisvajanju nečega tuđeg, odnosno u kršenju međunarodnog prava.

Dačić je, međutim, priznao da su i Srbija i Kina često suočene sa pokušajima kršenja međunarodnog prava, ali da im je zajedničko i to što insistiraju da se to pravo, kao i temeljni međunarodni sporazumi, poštuju kao osnova za međudržavne odnose.

Srpski šef diplomatije naveo je da je primer „nelegalne secesije Kosova i Metohije jedan od najboljih primera šta dolazi kao posledica nasilja nad

međunarodnim pravom“, odnosno kada se jedno nasilje pokušava opravdati principima za koje se kaže da ne važe u nekim drugim primerima rušenja teritorijalnog integriteta.

– Mi se borimo za našu zemlju, ne damo da se odvaja deo naše teritorije i da se deo našeg naroda, bez svoje volje, odvaja od svoje zemlje i u tome imamo ogromnu podršku Kine, na čemu smo joj naravno neizmerno zahvalni. Isto tako, Srbija bezuslovno podržava teritorijalni integritet Kine i politiku jedne Kine, istakao je Ivica Dačić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter