Izvor:
23.04.2024 u 08:28
0

IZMENE IZBORNOG ZAKONA: Poslanici danas glasaju o izmenama Zakona o lokalnim izborima čime se spajaju izbori za 2. jun

Poslanici Skupštine Srbije danas će glasati o predloženim izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, kako bi se omogućilo da lokalni izbori budu spojeni sa već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna

Nastavak sednice koja je počela u ponedeljak, kako je najavila predsednica Skupštine Ana Brnabić, zakazan je za 10 sati.

Jučerašnja sednica počela je u 11 sati, a rasprava o zakonu u načelu i rasprava o amandmanima završena je oko 22 sata i 20 minuta.

Sednica na kojoj je jedina tačka dnevnog reda predlog izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi sazvana je na predlog 187 poslanika vlasti i dela opozicije.

Izmenom zakona omogućeno je da već raspisani izbori za gradsku vlast Beogradu, budu održani i u drugim lokalnim samoupravama gde izbori nisu bili održani 17. decembra 2023. godine.

U obrazloženju predloga za promenu Zakona piše da se on donosi zbog dinamike održavanje izbora i sednica lokalnih samouprava.

Tako će se rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeriti sa 120 na 150 dana pre isteka mandata da bi se obezbedilo istovremeno raspisivanje izbora.

Predloženo je i da od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Stranke vlasti i dela opozicije, koji je saopštio da će izaći na izbore 2. juna, najavili su da će danas podržati izmene tog zakona, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA najavile da te izmene neće podržati, jer smatraju da neće biti vremena da se poboljšaju izborni uslovi do tog datuma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter