Izvor: happbsc
23.04.2024 u 07:58
0

SAMO JE PREDSTVALJENA BENIGNO: Vasilij Nebeznja o opasnostima koje nosi rezolucija o Sreberenici

U izjavi za srpske medije Nebenzja je rekao da je rezolucija politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje, već nešto potpuno suprotno.

„Razgovarali smo o tom nacrtu rezolucije kojeg su donele Nemačka i još nekoliko drugih zemalja, o genocidu u Srebrenici. Predstavile su ga benigno, kao nešto sa dobrim namerama. Ali mi svi znamo da je to politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje kao što je predstavljeno, već nešto potpuno suprotno. Može da pojača napetosti na Balkanu i da ima posledice kakve podnosioci rezolucije možda nisu ni zamislili“, ukazao je Nebenzja.

Pandorina kutija

SNEG ZAVEJAO HRVATSKU KAO DA JE BOŽIĆ: Oluja u Gorskom Kotaru, Pulu zasuo

Nebenzja je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju kao i mnoge zemlje članice UN.

„Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat“, rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Nemačke nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu“, rekao je Nebenzja.

Dodao je i da odluka o usvajanju rezolucije nije doneta po ustavu BiH.

„Nijedan entitet u sastavu federacije nikada nije dao saglasnost za takvu inicijativu.

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu i Metohiji Nebenzja je rekao da se etničko nasilje u južnoj srpskoj pokrajini nastavlja pod okriljem privremenih institucija u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom razgovarao o aktuelnim izazovima sa kojima se Srbija suočava zbog nametanja rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN. Vučić je naveo da je ruskog diplomatu tokom jučerašnjeg sastanka u Njujorku zamolio da, „i ovoga puta, podrži poziciju naše zemlje prilikom odlučivanja u UN“.

Predsednik je istakao da je ambasadoru Nebenzji zahvalio na doslednom stavu Rusije u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, pokazanom i tokom jučerašnje sednice SB UN. „Još jednom sam ukazao na odlučnost naše zemlje da se svim političkim sredstvima suprotstavi presedanima koji podrazumevaju nepoštovanje međunarodnog javnog prva i postignutih dogovora, kao i samovoljno i selektivno određivanje prava i istine“, naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter