Izvor: demostat
20.09.2023 u 13:13
3

KOMANDANT KFORA UPOZORAVA: Situacija na Kosovu nestabilna i lako može da eskalira

Situacija na Kosovu je nestabilna i može lako eskalirati, kaže komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća i dodaje da je Kfor spreman da reaguje na bilo kakve događaje na terenu. Ističe da je za mir i stabilnost na Kosovu potrebno političko rešenje, te da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i uz podršku SAD. KFOR, kaže, ostaje posvećen svojoj misiji - da garantuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

Komandant KFOR-a, general-major Anđelo Mikele Ristuća, nalazi se na toj poziciji od oktobra 2022. godine, a dužnost u oktobru ove godine predaje novom komandantu, koji će doći iz Turske, pišeDemostat.

ANA BRNABIĆ ZA HAPPY TV: Opozicija ne zna ni šta hoće ni kad hoće izbore, razlikuje se ono što pišu i govore za sve nas je to potpuna MISTERIJA

 

Na brifingu sa beogradskim novinarima, Ristuća je govorio o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji, posebno u svetlu incidenata na severu Kosova, 29. maja, kada su povređeni vojnici KFOR-a. On ističe da je političko rešenje za kosovsko pitanje neophodno, te da je potrebna volja obe strane da do njega dođu kroz dijalog, pod pokroviteljstvom EU i uz podršku SAD.

Kako kaže, konstruktivan pristup obe strane je ključan, kako bi se stvorili neophodni uslovi za dugotrajnu stabilnost na Kosovu i u regionu, za dobrobit svih naroda, ali i budućih generacija.

On je dodao da su događaji koji su pretili da naruše stabilnost, zahtevali ogroman vojni i diplomatski napor da se ponovo uspostavi mirnija i uravnoteženija situacija.

„Oni samo potvrđuju da političko rešenje može doneti trajni mir i stabilnost u ovoj oblasti. Mnogo događaja, posebno oni od 29. maja potvrđuju da su politička rešenja potrebna. To je razlog zašto NATO i KFOR u potpunosti podržavaju dijalog u kojem posreduju EU i SAD“, rekao je Ristuća.

Na pitanje Demostata da li postoji veći rizik od novih sukoba, tenzija i incidenata na severu Kosova nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Ristuća kaže da je situacija nestabilna i da postoji veliko nepoverenje, ali da je sama činjenica da su pregovarači obe strane seli za pregovarački sto nakon incidenata 29. maja, pozitivna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “KOMANDANT KFORA UPOZORAVA: Situacija na Kosovu nestabilna i lako može da eskalira”

  1. Pa niste trebali da držite albansku stranu koja na srpskoj zemlji teroriše srpski narod. Kome od vas da se veruje kad ste bombardovali suverenu zemlju i napali granice te zemlje sa teroristima?

    3
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter