Izvor: AGNECIJE
13.03.2024 u 17:37
0

KURTI KONAČNO PRIHVATIO ODLUKU SUDA: Manastiru Visoki Dečani mora da se vrati oteta zemlja

Katastrarskoj agenciji Kosova danas je kosovska vlada naložila da sprovede odluku Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani, skoro osam godina nakon njenog donošenja, potvrdio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Iz manastira Visoki Dečani, sa druge strane, u kratkom komentaru za KoSSev navode da će svoj odgovor dati tek kada budu dobili posedovni list o vlasništvu nad 24 hektara zemlje na koju se odnosi presuda Ustavnog suda.

PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Ambasada objavila poziv Rusima u Srbiji da glasaju

Nešto manje od osam godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova o vlasništvu manastira nad ovom imovinom.

Iako odluka postoji i uprkos brojnim zahtevima ambasadora zemalja sa Zapada, SPC i Eparhije, opština Dečani je do sada odbijala da zemlju uknjiži u katastar. Predstavnici centralne vlasti, ne samo da nisu zahtevali od lokalnih da ispune svoju obavezu, već su čak javno iskazivali neslaganje sa istom, preispitujući njen ligitimitet, uz navode da je zemljište dodeljeno manastiru za vreme Miloševićeve vlasti.

Međutim, prištinski mediji su prošle nedelje gotovo harmonizovano, uz pozivanje na nezvanične navode, krenuli da izveštavaju da je kosovska vlada navodno pristala na primenu presude, odnosno da očekuje od lokalne vlasti da to učini, jer je reč o odlučujućem uslovu za aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope na Parlamentarnoj skupštini te institucije u aprilu.

Iz manastira Visoki Dečani su, sa druge strane, nakon medijskih navoda naveli za KoSSev da ih niko iz kosovskih institucija nije kontaktirao u vezi sa izvršenjem odluke kosovskog Ustavnog suda Kosova.

Naglasili su da od kosovskih institucija očekuju da konačno odrade svoj deo posla u skladu sa zakonom i upišu zemlju u katastar, a manastiru izdaju uredan posedovni list.

U međuvremenu su se oglašavali i pojedini opozicioni političari sa Kosova, uz navode da je prijem Kosova u Savet Evrope posebno uslovljen poštovanjem odluke suda o manastiru.

Gradonačelnik Dečana je prošle nedelje, međutim, izjaviljivao da ostaje pri svom starom stavu – navodeći da je on „poznat javnosti“.

„Poznat stav“ Ramosaja u vezi sa odlukom Ustavnog suda je da se on protivio njenoj primeni. Godinama je u javnost je iznosio teške reči, ali i sprovodio akcije usmerene protiv manastira i bratstva Visokih Dečana.

Manastiru 1946. oduzeto 700 hektara zemlje

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Država Srbija 1997. godine vratila mu je 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter