Izvor: HappyBSC
12.02.2022 u 18:24
0

LINTA ZA HAPPY TV: Hrvatska vodi politiku „cementiranja“ etičkog čišćenja srpskog naroda

Hrvatska ponovo preti Srbiji da će zaustaviti njen put ka Evrospkoj uniji, a kao razlog sada navodi problem arhivske građe koju Beograd navodno odbija da vrati Zagrebu.  Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu sa diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je prema saopštenju srpskog ministarstva odbrane građa o stradanjima Jevreja u NDH. 

Tim povodom, gost emisije „Telemaster“ je bio  Miodrag Linta, predsednik  Saveza Srba iz regiona. 

– Reč je o arhivskoj građi koja se nalazi na području Srbije. Hrvatska uporno insistira da Srbija poštuje jedan veoma važan međunarodni sporazum – Sporazum o pitanjima sukcesije potpisan u Beču. Ovo je  vrhunsko licemerju sa hrvatske strane i još jedan u nizu providnih pokušaja da se zamenom teza optuži Srbija da krši bečki Sporazum o sukcesiji. Šta je prava istina? Upravo hrvatska krši ovaj sporazum koji  je ratifikovan u državama bivše Jugoslavije. On ima sedam aneksa. Posebno važan aneks koji je i dalje mrtvo slovo na papiru je „Aneks 7“ koji se tiče privatne svojine i stečenih prava.  U njemu se precizno kaže da svim građanima i privatnim pravnim subjektima moraju biti vraćena i zaštićena prava na dan 31. 12.1990. godine, a svi ugovori koji su potpisani pod pritiscima i pretnjama moraju da se smatraju ništavnim. Ovaj sporazum je „Biblija“ o  stotinama hiljada proteranih Srbima sa područja današnje Hrvatske i Federacije BiH. Reč je o velikom broju Srba koji ne može da ostvari svoje osnovno ljudsko pravo-rekao je Linta.

 On je napomenuo da Hrvatska punih 18 godina krši i opstruiše sprovođenje toga sporazuma i to jasno pokazuje da Hrvatska ne želi da sprovodi međunarodne sporazume. Po njegovim rečima, Hrvatska vodi politiku „cementiranja“ etičkog čišćenja srpskog naroda. 

– Navešću samo neke primere: 40.000 otetih stanarskih prava, 50.000 penzionera iz hrvatske kojima Hrvatska duguje zaostale neisplaćene penzije. Nažalost, posle ovih prethodnih 27 godina od završetka rata u Hrvatskoj, veliki broj njih je preminuo.  Njihovi naslednici imaju puno pravo da potražuju to.  Penzija je stečeno pravo. Procena je da po jednom penzioneru, Hrvatska duguje 81 neisplaćenu penziju. Preko 10.000 je srušenih srpskih kuća, vikendica, lokala,  u klasičnim terorističkim akcijama u stotinama hrvatskih gradova. Tu je i brutalno etničko čišćenje i uništavanje srpske imovine u zločinačkim akcijama hrvatske vojske i policije. Sa tog područja je proterano oko pola miliona Srba. Sa prostora BiH isto toliko i tu vidimo to licemerje hrvatske politike. Zbog toga smatram da je važno da mi kao država pokrenemo suštinski dijalog sa Zagrebom i Sarajevom, da napravimo jednu analizu šta je sve to što je oteto našim građanima, našim pravnim subjektima i našim firmama i da insistiramo kod međunarodnih organizacija. Hrvatska krši vladavinu prava, ljudska prava! Ništa nije moguće da se postigne preko noći. Dakle, treba učiniti prvi korak i preduzeti određene diplomatske mere i da se insistira da Hrvatska poštuje veoma važan međunarodni sporazum po Ustavu Hrvatske. Po međunarodnom pravu, taj sporazum ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona. Tako isto piše i u Ustavu BiH-kazao je Linta. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter