Izvor: HappyBSC
28.03.2022 u 09:11
0

MINISTAR MALI ZA HAPPY TV: Pomažemo regionu, isplaćujemo NOVIH 100 EVRA mladima, gradimo Srbiju – a jedini lider koji može da garantuje MIR i STABILNOST je predsednik VUČIĆ

Ministar finansija Siniša Mali bio je gost jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo“. 

Ministar je govorio o snabdevanju Srbije i kako je rekao: Srbija svega ima, po nižim od onih u Evropi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Srbija je potpuno stabilna, imamo svega dovoljnog. Samo u ovom trenutku, mi u rezervama imamo 800 hiljada tona pšenice, imamo milion tona kukuruza. Uz to, zasejali smo 620 hiljada hektara pšenice i skoro milion hektara kukuruza. Ono što je za Srbiju važno, mi na ovu krizu odgovaramo na pravi na pravi način. U Evropi imate situaciju da u Italiji, u Španiji, u Grčkoj, možda čak i u Nemačkoj već imate i restrikcije kada je prodaja ulja u pitanju, vekna hleba u Italiji otišla je na osam evra. Veliki problem je nastao zbog ovog sukoba u Ukrajini, za one koji nemaju razvijenu svoju poljoprivredu, rekao je Mali.

-Mi već dve godine u nazad, kada pogledate i ovu pandemiju, najveći teret krize preuzima država na sebe, pomažemo privredu, pomažemo građane, a sa ovom krizom pokazujemo koliko su nam stabilne finansije i kakvu odgovornu politiku vodi predsednik Vučić.  U novembru, decembru Vučić je rekao: „Vidim probleme, vidim šta se dešava i kako će stvari da se dešavaju“. Sećam se i kada je rekao da krećemo da nabavljamo i ulje i brašno. To vam samo govori o načinu na koji on razmišlja, to je jedan vizionarski pristup svemu, objasnio je.

-Hajde da se vratimo na koronu, desetine miliona ljudi je ostalo bez posla samo u Americi. Razvijenije zemlje od nas, kao što je i Nemačka, Italija, Španija, imaju problem sa nestašicama. Srbija, jedna mala zemlja, ali ekonomski postala jaka, na odgovoran način vodi ekonomsku politiku. Mi jesmo dominantna ekonomija, ali ovde je i veoma važno liderstvo. Svega imamo, razmišljali smo čega nemamo, nemamo proizvodnju soli u Srbiji, onda smo nabavili 10 miliona kilograma soli, nemamo pirinač – nabavili smo pirinač, nabavili smo grašak, pasulj, smejali su se predsedniku kada je to nabavio. Imamo konzervisanu ribu, imamo razne druge stvari koje smo nabavili. Vi morate odgovorno da razmišljate o najgorem scenariju. Kada je krenula kriza, prvo i osnovno smo zamrzli cene osnovnih životnih namirnica, ulje, brašno, svinjsko meso, mleko… Za sada je odluka da držimo cene do kraja aprila, a možda i duže. Popunili smo robne rezerve u potpunosti. 

Srbija pomaže regionu

-Ima i za region, kao što smo pomagali i vakcinama. Mi smo prvi imali sve četiri vakcine u regionu. Evo i sada Srbija pokazuje svoju snagu, mi jesmo dominantna ekonomija u regionu, mi jesmo najveći idemo i ubrzanim putem razvoja napred, ali smo tu i da pomognemo drugima, i to je taj koncept saradnje na kojem predsednik Vučić insistira. I kroz saradnju kroz Otvoreni Balkan, i na kraju krajeva, od razvoja celog regiona najveću korist ima Srbija. Želimo da sačuvamo stabilnost u regionu, Srbija je faktor stabilnosti u regionu, rekao je Mali.

Jednokratna pomoć za mlade

-U poslednje dve i nešto godine smo pokazali snagu naših finansija, stabilnost naše zemlje i rezultate odgovorne ekonomske politike koju Vučić sprovodi još od 2014.godine kada je bio predsednik Vlade, kada smo krenuli one teške reforme. Mi smo ove godine isplatili 10.000 dinara svim zdravstvenim radnicima; 20.000 dinara našim penzionerima – najveća ikada pojedinačna pomoć našim najstarijim sugrađanima; 100 evra svim mladima od 16 do 29 godina, isplatićemo ponovo 100 evra – ono što je predsednik i obećao, ispunićemo i to obećanje. Prvog, drugog i trećeg juna mladi će dobiti ponovo po 100 evra. Za nas ekonomski veoma važna mera je što se taj novac potroši u Srbiji, dakle pospešujemo i dalje našu privrednu aktivnost, ali sa druge strane, kod mladih stvarate jednu vrstu odgovornosti: Država je tu, država je pomogla kada treba, vratiću ja toj državi i kroz učenje i kroz rad, usavršavanje – jer ti mladi jesu budućnost Srbije, rekao je Mali.

-Od prvog januara ove godine, za mlade porodice, prvorođeno dete 300.000 dinara jednokratna pomoć, drugorođeno, trećerođeno po 100.000 dinara pomoći. Dajemo i 20.000 evra poklon bespovratno za mlade bračne parove, za majke, ukoliko rode dete posle prvog januara ove godine da kupe prvi stan ili prvu kuću. Usmereni smo na mlade, da vide da mogu svoje porodice da osnuju ovde.

-Svi oni koji su već dobili 100 evra, ima ih preko milion i sto hiljada, nema potrebe da se ponovo prijavljuju, automatski će ponovo dobiti novac. Onaj ko može da se prijavi, je onaj ko se nije prijavio u prvom krugu. Prijave kreću 15. maja, traju do kraja maja, na isti način, kroz portal Uprave za trezor, razjasnio je Mali.

-U doba najveće krize pobeđujemo u onome u čemu nikada ranije nismo pobeđivali. Pobeđivali smo i u basketu i u tenisu, i u odbojci, ali nismo u ekonomiji. 

Siniša Mali o brzom vozu 

-Mi danas gradimo 10 autoputeva, 10 saobraćajnica. U ovom trnutku, ni jedna zemlja u Evropi toliko ne gradi. Pre sedam dana smo imali otvaranje brze pruge Beograd-Novi Sad. U Srbiji postoje sada vozovi koji idu 200 km/h, dakle, ovo je jedna potpuno druga Srbija. Vozovi u Srbiji sada su 180 odsto iskorišćenosti kapaciteta. Kada vidite brzi voz Beograd-Novi Sad, nemate mesta, nemate kartu da kupite – i to je jedna sjajna slika, da vidite koliko se Srbija menja. U uslovima ogromne globalne krize mi gradimo brze pruge. Menjamo se i idemo napred. Pokazali smo se odgovorno, i na takav način ćemo i nastaviti da vodimo ekonomiju.

Gorivo u Srbiji

-Naručili smo 20 hiljada tona sirove nafte, 18.600 tona benzina, 7 hiljada tona mazuta, 42.5 hiljade evrodizela. Sve ovo kada saberete, 150 miliona evra.  Naručili smo da sva naša skladišta napunimo do čepa.

-Ništa nam u ovom trenutku nije potrebnije od mira i stabilnosti, a jedini lider koji to može da garantuje je Aleksandar Vučić. To je jedini način da Srbija u ova nemirna vremena izađe sa što manje posledica, rekao je Mali.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter