Izvor: Tanjug
29.01.2023 u 12:10
0

MINISTAR VESIĆ PORUČIO: Izveštaj o akcidentu u Pirotu predat tužilaštvu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da je komisija, koja je istraživala železnički akcident kod Pirota, završila posao i da će izveštaj biti predat tužilaštvu na kome je da proceni da li postoji odgovornost ili ne.

Vesić je kazao da, ako postoji bilo čija odgovornost, taj neće biti zaštićen.

Ministar je poručio da će se videti i ko je kriv za višegodišnje čekanje da se pristupi rekonstrukcije pruge od Niša do Pirota, za šta je evropski novac obezbeđen pre četiri godine.

DODIK O SITUACIJI NA KiM: „Srbi, gde god živeli, moraju da se okupe i budu jedinstveni oko pregovaranja“

Vesić je rekao da je od Infrastrutkura železnica Srbije tražio spisak svih kritičnih mesta, da napišu šta su uradili, i da navedu koje će mere da preduzmu na sanaciji.

-Kontrolisaćemo kako će sanirati. Ne budu li to uradili, neko će odgovorati- kazao je on.

Vesić je ocenio da su havarije na srpskim prugama posledica višedecenijskog neulaganja.

Naveo je da predstoji period velikih ulaganja u pruge Srbije i to ne samo u izgradnju brzih.

Rekao je da je Srbija kandidovala kod EU za rekonstrukciju pet regionalnih pruga ka svojim granicama, te da je reč o ukupno 600 kilometara pruga, u koje bi sa elektrifikacijom trebalo uložiti milijardu evra.

Vesić je naveo da je za železnicu u budžetu ove godine izdvojeno 6,5 milijardi dinara, dok je to prošle godine bilo milijardu, te da će akcenat biti na regionalnim i magistralnim prugama.

MINISTAR MALI PORUČIO: Razgovori o Kosovu i Metohiji najvažniji faktor za politiku i ekonomsku politiku

Rekao je da će po ugovoru za rekonstrukciju pruge Beograd – Niš, ukupno vrednu 2,2 miljarde evra, EU dati 600 miliona evra bespovratno, 1,2 miljarde evra biće kredit kod Evropske investicione banke, a oko 400 miliona evra biće iz budžeta Srbije.

Vesić je najavio dalje radove na Barskoj pruzi, te da će Srbija sa Bugarskom projekte rekonstrukcija pruga ka Istočnoj Srbiji kandidovati za EU podršku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter