Izvor: Tanjug
29.01.2023 u 10:59
0

MINISTAR MALI PORUČIO: Razgovori o Kosovu i Metohiji najvažniji faktor za politiku i ekonomsku politiku

Kosovo i Metohija su najveći izazov i za politiku i ekonomsku politiku Srbije, a razgovori koji su u toku najvažniji su faktor koji će opredeliti našu ekonomsku politiku i uopšte našu politiku ove godine, rekao je danas potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Na pitanje o efektima eventualnog povlačenja investicija zemalja EU, Mali je rekao da te zemlje u Srbiji zapošljavaju preko 200.000 ljudi.

Naveo je da bi povlačenje investitora sa zapada bila katastrofa, jer bi to Srbiju vratilo 30 godina unazad.

„SAČUVAĆEMO ZEMLJU I NAROD, I GURAĆEMO NAPRED, JER TO JE JEDINI PUT!“ Ovako je izgledala radna nedelja predsednika Vučića (VIDEO)

Ocenio je da bi povlačenje privrede EU imalo efekat brisanje rezultata gumicom.

-Kao gumicom bi se obrisalo ono za šta smo se borili proteklih 10 godina- rekao je on.

-Malo ako znate predsednika, predaja nikad opcija, ali je borba njegovo srednje ime- rekao je on i dodao da će se Vučić boriti za Srbiju do god bude imao imalo snage.

On je istakao da će pitanje KiM opredeliti sudbinu naše zemlje i ekonomije.

Govoreći o velikom skupu juče održanom sa svim direktorima domova zdravlja u Srbiji, rekao je da cilj bio unaprediti stanje u samom zdravstvu.

Rekao je da postoje načini da se uštede stotine miliona evra koji bi ostali u zdravstvu i bili uloženi u unapređenje tog sistema.

Mali je naveo da se uz više discipline lekara u korišćenju eRecepta može uštedeti 10 miliona evra.

Rekao je da se velike uštede mogu postići kroz centralizaciju javnih nabavki, kako se ne bi dešavala nabavke istih materijala za zdrastvo po cenama različitim i po nekoliko puta.

Ministar finansija je najavio nastavak digitalizacije u zdravstvu kako bi unapredili zdrastveni sistem.

Mali je rekao da je budžetom za ovu godinu za zdravstvo planirano 4,5 milijardi evra, te da su plate medicinskih sestara od 2021. godine porasle za 115 posto, a lekara specijalista za 102 posto.

Ministar finansija rekao je da očekuje rast BDP-a od 2,5 posto ove godine, te da je deficit budžeta pod kontrolom.

Vućić danas i sutra domaćin predsedniku Češke Milošu Zemanu

Rekao je da ohrabruju podaci da je inflacija dostigla pik u novembru i decembru, te da usporava inflacija u evro zoni.

Mali je ocenio da je Srbija spremna za događaje u 2023. godine i da ima novca da pokrije potrebe za do prvog kvartala naredne godine.
-Ako bude bilo potrebno da se negde interventno reaguje, reagovaćemo-rekao je on.

Mali je kazao da u Srbiji nema smanjenja potrošnje te da raste priliv PDV-a u budžet iz meseca u mesec, što govori o tome da i ekonomija radi.

Najavio je da će u februaru biti potpisan sporazum sa EU za početak rekonstrukcije i izgradnju brze pruge od Beograda preko Niša do granice sa Severnom Makedonijom, za šta će EU dati grant od 660 mliona evra.

Mali je rekao da se potpisivanjem ugovora za infrastrukturu praktično krenulo u izgradnju Nacionalnog stadiona, koji će biti završen početkom ili polovinom 2026. godine.

On je istakao da u Srbiji nisu zaustavljene investicije, a uz ocenu da je država potpuno likvidna i solventna, naveo je da je trenutno na računu 450 milijardi dinara, te da se obaveze ispunjavaju u dan.

Podsetio je na uvećanje penzija i plata u javnom sektoru te najavio da će 2. februara uvećane penzije primiti samostalci, 4. februara vojni i poljoprivredni penzioneri, a 10. januara penzioneri iz privrede.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter