Izvor: Euronews.rs
09.08.2023 u 13:52
0

MOĆNI LOBI “ ŠMINKA“ KURTIJA: Pismo POKUŠAJ popravljanja Kurtijevog položaja

Ravnoteža i proporcionalnost u interakciji sa Srbijom i Kosovom, to je ono što je 56 poslanika iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država zatražilo u pismu upućenom na adrese u Briselu, Vašingtonu i Londonu. Njime se zapravo zahteva oštrija politika prema Beogradu i traži, kako je navedeno, ravnopravan tretman između srpske i albanske strane. Iako analitičari smatraju da pismo jeste deo uobičajene lobističke aktivnosti, to ne znači da ga ne bi trebalo shvatiti ozbiljno.

Da pismo jeste stiglo na upućene adrese, potvrdio je portparol EU Peter Stano, a sinoć je na njega reagovao i državni vrh Srbije, uz ocenu predsednika Aleksandra Vučića da je ovakav zahtev „suštinski usmeren protiv Srbije“.Ono je samo formalno naslovljeno na mene, a suštinski je protiv Srbije. Zato što oni kažu da bi bio dobar onaj u Srbiji koji bi priznao nezavisnost Kosova, a ja sam kriv zato što ne priznajem nezavisnost Kosova i time izazivam nestabilnost u regionu i pravim probleme. Izazivam nestabilnost u regionu jer se zalažem za prava naroda u Republici Srpskoj, BiH i Crnoj Gori. To je moja krivica“, rekao je Vučić.

Kako je ocenila bivša ambasadorka Branka Latinović, pismo tumači kao „jednu manifestaciju snažnog proalbanskog lobija“ koji postoji u zemljama koje su pismo i uputile, ali pre svega i kao popravljanje položaja kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

-Nakon svega onoga što se desilo u vezi sa eskalacijom sukoba na severu Kosova, Kurti ima jednu poziciju koja nije nimalo jednostavna za njega, a s obzirom na to da je fokus te kritike i odgovarajućih mera ograničenja prvenstveno bio usmeren prema njemu i političkim predstavnicima iz Prištine ovo je jedan pokušaj da se izbalansira, odnosno da se popravi ta njegova pozicija u susret novim fazama pregovora koji predstoje od jeseni-, rekla je ona.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da to sve potvrđuje da postoji ozbiljan proalbanski lobi i da je, kako kaže, on skoncentrisan na zakonodavne pozicije u pojedinim zemljama, te da je indikativno da je tu veliki broj predsednika spoljnopolitičkih odbora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter