Izvor: telegraf.rs
07.09.2020 u 13:24
0

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu: Vučić i Hoti sa Boreljom i Lajčakom!

Domaćini sastanka su visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU nastavljen je danas u Briselu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija.

OVO MORATE ZNATI

IVICA DAČIĆ ZA HAPPY TV: Evo da li je Izrael PRIZNAO Kosovo!

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Dolazak Američke razvojne agencije podrška ženskom preduzetništvu!

POTRAGA JOŠ UVEK TRAJE: Ronioci Žandarmerije u potrazi za telom devojčice (7) koja je nestala u reci

KO ĆE PRKOSITI MILU? Lider opozicije otkrio datum kada će se formirati Vlada Crne Gore

POJAVIO SE SNIMAK RAZGOVORA NOVAKA I ČENIKA US OPENA: Nemamo izbora, moramo da te DISKVALIFIKUJEMO! (VIDEO)

Domaćini sastanka su visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Početak sastanka zakazan je za 11 časova. Najavljeno je da će se Borelj obratiti uoči sastanka, a Lajčak po njegovom okončanju.

EU je saopštila da će na sastanku biti razmatrana pitanja manjinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovine, kao deo puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.



13:15 –  Vučić i Hoti sa Borelom i Lajčakom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Đozepo Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i predsednikom Vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Avdulahom Hotijem.

To je objavljeno na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije, uz fotografije zvaničnika.

11:20 – Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom komisije Đozepom Boreljom i specijanim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Po ustaljenoj proceduri, nakon bilateralnih sastanka dve delegacije sa EU posrednicima u dijalogu, za 12 časova zakazan je i trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Avdulaha Hotija, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako je ranije najavljeno na današnjoj, trećoj po redu, rundi obnovljenog dijaloga na visokom nivou, lideri bi trebalo da potvrde finalizaciju dogovora oko pitanja nestalih, raseljenih i ekonomskih odnosa i otvore nove teme koje obuhvataju Zajednicu srpskih opština, međusobna finansijska potraživanja i imoviska pitanja.

Borelj: Nije lako, tu smo da nađemo zajedničke pozicije

Šef diplomatije Evropske unije Đozep Borelj najavio je da će se na današnjem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine razgovarati o važnim temama nevećinskih zajednica i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i pitanja imovine.

– Obe teme su vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana – poručio je Borel.

Đozep Borelj je u snimljenoj izjavi pred početak treće runde obnovljenog briselskog dijaloga, na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obe strane potvrđuju da „pridaju EU integracijama najviši prioritet“, da „nastavljaju rad na dijalogu kome posreduje EU“ i obećavaju da će „duplirati napore u usklađaivanju sa EU“.

– Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa – zaključio je Borel.

On dodaje da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

-Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane – kaže Borel.

Šef diplomatije EU Đozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijaloga Beogarda i Prištine Miroslav Lajčak domaćini su na današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, na sastanku koji se održava u sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu.

Zajednička izjava Vučića i Hotija: Evrointegracije i dijalog najviši priotireti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potvrdili su šefu diplomatije EU Đozepu Borelju da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, rečeno je Evropskoj službi za spoljne poslove.

Pred današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, Evropska služba za spoljne poslove navodi da su se Vućić i Hoti u zajedničkoj izjavi obavezali i da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

– U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa – navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić je u nedelju doputovao iz Vašingtona u Brisel, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsednik Srbije je rekao da će tri ključne teme današnjeg dijaloga biti nestale osobe, interno raseljeni i ekonomija, a najavio je da će jedna od tema biti i Zajednica srpskih opština

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter