Izvor: Tanjug
29.06.2022 u 18:09
0

NATO ODLUČIO: Zapadni Balkan i Crnomorski region od strateškog značaja za Alijansu

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO ocenili su u danas usvojenom dokumentu „NATO 2022 Strateški koncept“, da su Zapadni Balkan i Crnomorski region od strateškog značaja za Alijansu.

„Nastavićemo da podržavamo evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja u ovim regionima. Uložićemo više napora kako bismo ojačali njihovu sposobnosti da adresiraju različite pretnje i izazove sa kojima se suočavaju i povećamo njihovu otpornost na njih, zlonamerno mešanje i prinudu treće strane“, ističe se u dokumentu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od zemalja regiona, jedino je direktno pomenuta Bosna i Hercegovina.

„Nastavićemo da razvijamo naša partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom i Ukrajinom da unaprede naš zajednički interes u evroatlantskim odnosima – mir, stabilnost i bezbednost“, navedeno je u dokumentu.

„NATO 2022 Strateški koncept“ na 16 strana definiše pravce delovanja NATO u narednim godinama, odnosno plan za Alijansu u „opasnijem i konkurentnijem svetu“.

ĐUKANOVIĆ NA SAMITU NATO: Crna Gora ostaje pouzdan saveznik Alijanse

Učesnici samita odlučili su i o „fundamentalnom pomaku u našem odvraćanju i odbrani“, koji je podržan povećanim ulaganjima u odbranu i zajedničkim finansiranjem, kao i većom podrškom Ukrajini na duži rok.

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, ističući da će pristupanjem te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evro-atlantski region bezbedniji.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopštenju je opisana kao „najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika“.

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Rojters.

NATO je u saopštenju Kinu opisao kao izazov za interese, bezbednost i vrednosti Alijanse i kao zamlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter