Izvor: agencije
11.01.2024 u 01:20
0

NATO PODRŽAVA MODERNIZACIJU SRPSKE VOJSKE: Odluka o obaveznom vojnom roku na srpskim vlastima

NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu saopštila je da je pitanje uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji na srpskim državnim organima.

NATO će nastaviti da podržava napore Srbije da modernizuje svoje oružane snage u okviru razvijene i obostrano korisne partnerske saradnje“, navodi se u pisanom odgovoru NATO .

U odgovoru se ističe da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.

SAMO SVOJE INTERESE GLEDAMO: Predsednik Vučić razočaran Kameronovom izjavom,“Srbija nije ničiji protektorat“

„Sve što Srbija i NATO rade zajedno je krojeno tako da ispunjava potrebe Srbije i pomaže joj da unapređuje svoje oružane snage u okviru Parnterstva za mir“, navela je NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu.

Inicijativu o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka je pokrenuo Generalštab Vojske Srbije i predlog je podneo 4. januara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U obrazloženju je navedeno da predlog dolazi „nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja“.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to žele.

Srbija se deklariše kao vojno neutralna, a vojnu neutralnost unela je i u Strategiju odbrane i Stretagiju nacionalne bezbednosti, koje su usvojene u Skupštini 2019. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter