Izvor: Tanjug
31.03.2023 u 17:47
0

ORLIĆ I KOVAČEVSKI: Odnosi Srbije i Severne Makedoniji najbolji u savremenoj istoriji

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim o strateškom cilju dve države – članstvu u EU kao i o konkretnim koracima za unapređenje saradnje u okviru incijative Otvoreni Balkan, te dodatnim koristima za građane Srbije i Severne Makedonije.

Sagovornici su se složili da su odnosi dve zemlje i dva naroda najbolji u savremenoj istoriji, te da ih potvrđuje odlična saradnja kako na bilateralnom planu, tako i u okviru regionalnih inicijativa poput Otvorenog Balkana.

PREDSEDNIK U ETNO SELU: Vučić obišao i muzej „Toplina duše“ u Pavlici kod Raške (FOTO)

Orlić i Kovačevski istakli su da je strateški cilj dve države članstvo u EU, te naglasili da će se međusobna podrška po tom pitanju nastaviti i u budućnosti, saopštno je iz Skupstine.

-Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, stabilnosti i dijaloga, kao jedinog načina da se dođe do održivog i kvalitetnog rešenja. Ujedno, sprovodeći na svim nivoima državnu politiku predsednika Republike Aleksandra Vučića, ostajemo posvećeni i zajedničkoj budućnosti i saradnji sa svima, na nedvosmislenu korist naših građana -rekao je Orlić.

Predsednik parlamenta zahvalio je Severnoj Makedoniji, jer je bila domaćin važnog sastanka koji je, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održan u Ohridu.

Kovačevski je poručio da se nada normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, te pozdravio vizionarski i hrabar pristup predsednika Vučića dijalogu.

Naglasio je da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja, kao i da je pouzdano partnerstvo i snažno prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije primer svima u regionu.

Tokom sastanka je izražena spremnost za dalje povezivanje parlamenata na svim nivoima, kao i za intenziviranje saradnje u oblastima infrastrukture, energetike i ekonomije, u kojoj dve zemlje već beleže rekordne rezultate. Orlić je poručio da je Skupština spremna da doprinese snaženju sveukupne saradnje ratifikacijom tri važna sporazuma koji su potpisani tokom posete Kovačevskog Beogradu.

Takođe, rekao je da je Zakon o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu ušao u supštinsku proceduru, te da će se uskoro naći na dnevnom redu.

Sastanku sa Kovačevskim prisustvovale su i potpredsednice parlamentu Sandra Božić, Snežana Paunović i Elvira Kovač, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Severnom Makedonijom i zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković, član PGP sa Severnom Makedonijom i predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Veroljub Arsić, kao i predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Uglješa Marković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter