Izvor: Kurir.rs
19.08.2022 u 14:24
0

PETAR PETKOVIĆ DAN NAKON BRISELA: „Predsednik se ne miri da nema rešenja, obraća se u nedelju…“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije – Petar Petković danas se obratio javnosti iz Vlade Srbije povodom jučerašnjih događaja u Briselu.

VUČIĆ SUTRA O DIJALOGU Petković poručuje iz Brisela: Predsednik će se obratiti javnosti po povratku u Beograd!

– Predsednik će se obratiti javnosti u nedelju u 13.30 časova jer ne može da se pomiri s tim da imamo sukobe na Kosovu i Metohiji. Zato danonoćno radi na iznalaženju rešenja.Odlučio da se naciji obrati u nedelju u 13.30 sati posle sastanka i konsultacija s kosmetskim Srbimakoje su zakazane isto dana u 11 sati. Predsednik, kao što i znate, čvrsto stoji iza svake svoje reči – rekao je Petković dodavši da su jučerašnji razgovori bili izuzetno teški ali da imamo predsednika koji se iskreno i posvećeno bori za Srbiju i pronalaženje rešenja kao i mudro odgovarao na Kurtijeve provokacije kojih je juče bilo.

– O tome će, kao i svim ostalim detaljima jučerašnjih razgovora, predsednik potanko govoriti u nedelju – rekao je Petković.

On je dodao da je Beograd juče bio konstruktivan, što su konstatovali i predstavnici međunarodne zajednice, i spreman da se dogovori ali da sa druge strane nije bilo nikakve spremnosti za dogovor i kompromis.

Dva konstruktivna predloga Beograda: Dokumenta i tablice

– Naša strana juče je izašla sa dva predloga kad je reč o slobodi kretanja kako bi se pronašlo rešenje pre 1. septembra za kad je Aljbin Kurti najavio ograničenja. Prvi je o ličnim kartama i bili smo spremni na to da za građane Srbije, s prebivalištem u centralnoj Srbiji, Priština na administrativnom prelazu može da izda ulazno-izlazni dokument za tranzit do treće zemlje – rekao je Petković koji je naglasio da je predsednik Vučić juče, i pored teškog dana, vodio računa da naša delegacija ostane pribrana i mirna jer je u toku razgovora bilo mnogo provokacija i sa Kurtijeve strane lično.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Priština je tražila da se trajanje takvog dokumenta ograniči na 90 dana što bi značilo da srpske porodice koje na Kosmetu žive odvajkada, vekovima, moraju da napuste Kosovo pa da opet uđu kako bi ponovo dobile isti dokument da mogu da borave na rođenom ognjištu?! Na to nismo pristali jer je očigledno da je namera Prištine da zatre Srbe – rekao je Petković koji je potom objasnio i problem sa tzv. KS i RKS tablicama i preregistracijom automobila.

– Mi smo predložili da se Srbi sa Severa koji imaju KM tablice preregistruju na statusno neutralne tablice Unmika KS što je Aljbin Kurti kategorički odbio – rekao je Petković podsetivši da su upravo tako Srbi južno od Ibra naterani da pređu na RSK tablice.

Petković je ponovio da su jučerašnji razgovori bili neuspešni, ali da se predsednik mudro borio za mir i stabilnost, kao i bezbednost svih Srba koji tamo žive i koji dobro znaju da on to čini svakog dana.

– Najbolje to razumeju Srbi s Kosmeta – dodao je on i naglasio da se zato u nedelju razgovara sa Srbima jer se nikad nijedna važna odluka nije donosila a da oni nisu učestvovali u tome.

Petković je juče bio u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Posle sastanka Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, Petković se kratko se obratio novinarima i istakao da se delegacija Srbije borila za mir, kao i da će predsednik Srbije po povratku u Beograd obratiti javnosti.

„Ono što je važno, to je da smo se borili za mir, stabilnost, kompromisna rešenja“, rekao je juče Petković.

* Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter