Raspravi o NATO agresiji na samom početku sednice usprotivio se stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer, koji je rekao da predlaganje te teme neće „ni na jedan način doprineti napretku“.

„Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu 2014“, poručio je De Rivijer.  On je dodao da agenda sednice treba da bude odluka svih članica Saveta bezbednosti.

„Odluka nije na jednoj članici, pa ni na predsedavajućoj zemlji“, rekao je De Rivijer. Sa druge strane, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se ovih dana čitav svet seća žrtava tragičnih događaja na Balkanu, čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a.

„Razumem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo, nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu“, poručio je Nebenzja.

On je zatražio da se održi otvoreni brifing u Savetu bezbednosti o posledicama NATO agresije na SRJ po međunarodni mir i bezbednost u svetu. Odluku glasanjem o održavanju sednice donele su stalne članice SB UN – Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i SAD, kao i nestalne članice – Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Koreja, Siera Leona, Slovenija i Švajcarska.

Iako je Rusija još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu, još je neizvesno u kom će formatu sednica biti održana, da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost.

Kineski predstavnik je podsetio da je 25 godina prošlo od NATO agresije i ukazao da se na ovim prostorima još osećaju posledice protivpravnog delovanja Alijanse.

– Razočarani smo rezultatom glasanja – rekao je on, imajući u vidu da su samo tri članice UN glasale za održavanje sednice.

Podsetio je i da je prilikom NATO agresije poginulo troje kineskih državljana.

Američki predstavnik tvrdi da je NATO „akcija“ bila neophodna i legitimna da „zaustavi etničko čišćenje na Kosovu“, kazao je on ne navodeći dokaze za svoje tvrnje.

– Činjenica je da se srpska policija i vojska borile protiv terorističkih bandi na Kosovu – odgovorio mu je Nebenzja i poručio da su vođe zločinačke OVK danas u Hagu.