Izvor: Alo.rs
26.03.2024 u 09:02
2

RUSIJA PROTIV FRANCUSKE U SAVETU BEZBEDNOSTI: Bez rasprave o NATO bombardovanju

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je jasno da se izvestan broj članica protivi ovakvoj raspravi jer je "agresija NATO pokrenuta pod lažnim pretekstom", zbog čega ovo pitanje "nije vezano za istoriju već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada".

Zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) nisu izglasale da se na dnevni red sednice, koja je završena u Njujorku, stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali je sednicu obeležila rasprava ambasadora Rusije i Francuske o tom pitanju.

Za održavanje sednice glasale su Rusija, Kina i Alžir, nije bilo glasova protiv, ali je bilo uzdržano 12 članica SBUN – Francuska, Velika Britanija, SAD, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Siera Leona, Slovenija i Švajcarska.

Pre glasanja, ali i posle njega, sednicu je obeležila rasprava ambasadora Rusije i Francuske pri Ujedinjenim nacijama koji su imali različite poglede na temu sednice.

Ambasador Francuske pri Ujedinjenim nacijama Nikola de Rivijer rekao je da je to predložila Rusija bez konsultacija sa Srbijom koja je stavljena pred svršen čin.

– Rekao sam srpskim diplomatama da ovakva sednica neće biti održana. Pozivam predstavnika Ruske federacije da, recimo sutra, održi ovakvu raspravu u aria formatu. Danas nemamo drugog izbora nego da prigovorimo na privremeni dnevni red koji je upravo najavio predsedavajući. Odgovornost ovog Saveta je međunarodni mir i bezbednost i da se to održi. I teško je videti kako će se održati današnji sastanak – rekao je francuski ambasador i dodao da Rusija „cinično“ koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu 2014. godine.

On je podsetio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 10. februara govorio pred Savetom bezbednosti UN o situaciji na KiM, na zahtev Srbije.

– Ovaj Savet odmah je prihvatio njegov poziv. Savet bezbednosti se i dalje bavi pitanjem Kosova i primenom Rezolucije 1244, a mi nastavljamo da pomažemo stranama da rade na rešenju. Predsednik Vučić je uvek bio dobrodošao za ovim stolom. Na to nema prigovora – rekao je De Rivijer.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je jasno da se izvestan broj članica protivi ovakvoj raspravi jer je „agresija NATO pokrenuta pod lažnim pretekstom“, zbog čega ovo pitanje „nije vezano za istoriju već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada“.

Nebenzja je, istovremeno, naveo da je ovaj sastanak u programu rada za mart koji je dostupan svima, ali da je Francuska tek danas dovela u pitanje ovu tačku dnevnog reda i istakao da se ovih dana čitav svet seća žrtava tragičnih događaja na Balkanu, čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a.

– Razumem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja. Ovih dana se ceo svet seća žrtava tragičnih događaja na Balkanu, čiji je povod bila nezakonita agresija NATO-a pod lažnim sloganom intervencije pod maskom Saveta bezbednosti. Razumem da predstavnicima NATO-a za ovim stolom ovo nije zgodno da čuju i diskutuju, ali to je realnost koja je vezana ne samo za istoriju već i za ono što se sada dešava na Balkanu. I želeo bih da podsetim u korist naših francuskih kolega koji se pozicioniraju kao veoma upućeni u procedure Saveta bezbednosti da je sastanak koji smo tražili već sazvalo japansko predsedništvo i to je potvrđeno kroz mrežu političkih koordinatora. Ovaj sastanak je u programu rada Saveta za mart, za mesec mart, a tek danas smo saznali da francuska delegacija planira da dovede u pitanje sazivanje ovog sastanka – rekao je Nebenzja.

On je zatražio da se održi otvoreni brifing u Savetu bezbednosti o posledicama NATO agresije na SRJ po međunarodni mir i bezbednost u svetu.

Nakon glasanja, kada je odlučeno da se 25. godina od NATO agresije SRJ ne stavi na dnevni red, za reč se javio zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang koji je rekao da je Kina podržala održavanje sednice, izražavajući žaljenje što su neke članice imale drugačije mišljenje.

– Razočarani smo ishodom glasanja… Pre nego se raziđemo moram da kažem da NATO bombardovanje prouzrokovalo i veoma bolan trenutak koji kineski narod nikada neće zaboraviti – 7. maja, NATO predvođen Sjedinjenim Američkim Državama ispalio je više laserski vođenih projektila i bombardovao kinesku ambasadu u SRJ, što je prozrokovalo smrt trojice kineskih novinara i povrede više od 20 kineskih diplomatskih predstavnika – rekao je Šuang.

Kako je rekao, to je bila flagrantna povreda kineskog suvereniteta i ozbiljna povreda osećanja naroda Kine, kao i ogromno kršenje međunarodnog prava.

– Narod Kine ne podržava mržnju, ali istoriju nikada nećemo zaboraviti. Ne podržavamo ni da se nasiljem odgovara na nasilje, ali nikada nećemo dozvoliti da se ovo ponovi – rekao je on.

Predstavnik Slovenije rekao je da predlozi poput ovog ne doprinose izgradnji poverenja, već nastoje da podele i politizuju ovo telo.

– Ono čega se sećamo je ogromna stradanja i ubijanja civila, masa izbeglica. Sećamo se rata. Sećamo se nesposobnosti Saveta da deluje kada je potrebno. Sećamo se neuspešnih mirovnih inicijativa i sećamo se straha od ponavljanja etničkog čišćenja. Bivša Jugoslavija se raspala u razornom ratu. Svaki njen narod prošao je teška iskušenja, neke tragičnije od drugih. Ali to je bio bolan period za svakoga. Tri decenije kasnije rane još zarastaju, ali i dalje bole. Ne vidimo vrednost da ponovo ih otvaraju. Države nemaju zajednički narativ o istoriji ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Sve zemlje su, međutim, saglasne oko zajedničke budućnosti, a to je ulazak u Evropsku uniju i njen mirovni projekat. Apelujemo na Rusku Federaciju i sve ostale članice Saveta bezbednosti da ostanu fokusirane na glavnu ulogu ovog tela, a to je održavanje međunarodnog mira i bezbednosti – rekao je predstavnik Slovenije.

Sednici Saveta bezbednosti UN prisustvovali su ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić, stalni predstavnik Srbije pri UN ambasador Nemanja Stevanović i ambasador u Vašingtonu Marko Đurić.

Sednica je zakazana na inicijativu Rusije povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ, a ruska Državna duma je prošle nedelje usvojila nacrt dokumenta o NATO agresiji na SR Jugoslaviju kojim će se obratiti UN.

U dokumentu je ocenjeno da su agresijom stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod „maskom navodne borbe za vrednosti slobode i demokratije“.

Tim dokumentom pozivaju UN, da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv suverene Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. u korist Zapada i da preduzmu mere kako bi se zemlje članice NATO pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju koja je izvršena bez odluke SB UN.

Sednica SB UN bila je i jedna od tema razgovara koji su u četvrtak u Moskvi imali Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

NATO bombardovanje dovelo je do smrti više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, a pričinjena je šteta od sto milijardi dolara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “RUSIJA PROTIV FRANCUSKE U SAVETU BEZBEDNOSTI: Bez rasprave o NATO bombardovanju”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter