Izvor: Kosovo online
26.03.2024 u 11:15
0

NEUSPEH PREGOVORA U BRISELU UTIČE NA KREDIBILITET EU: Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković poručuje

Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković ocenjuje da neuspeh pregovora Beograda i Prištine po pitanju dinara utiče na kredibilitet EU, a da će u novoj rundi razgovora presudna biti uloga Miroslava Lajčaka kao glavnog posrednika.

“Očigledno da dve strane, Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne stavove kada je u pitanju dinar. Pretpostavljam da je stav Beograda da bi trebalo da se licenciraju neke bankarske ustanove kako bi nastavilo funkcionisanje dinara, dok je za Prištinu to samo pitanje tranzicije na evro. Presudna je uloga Evropske unije i kako će Miroslav Lajčak dalje posredovati po ovom pitanju”, rekao je Pavković za Kosovo onlajn.

On kaže da ovo nije prvi put da nema pomaka u dijalogu i da taj proces traje, kako je rekao, poslednje dve-tri godine, a uzroke vidi u činjenici da je EU posrednik u pregovorima i da nema mehanizme da natera obe strane da na nešto pristanu ili implementiraju.

“Kada uzmemo u obzir i prethodne propale runde i nedostatak implementacije Ohridskog sporazuma to definitivno utiče na kredibilitet Evropske unije kao aktera. Videli smo da EU kad god nije mogla da izađe na kraj sa dvema stranama, u pomoć je pozivala SAD da bi one izvršile taj pritisak”, kazao je Pavković.

Naglasio je i da je dodatna otežavajuća okolnost činjenica da EU ulazi u predizbornu kampanju.

“Evropska unija je dosta ograničena i njen kredibilitet je veoma ugrožen. Trebamo da imamo u vidu da Miroslavu Lajčaku ističe mandat za par meseci. EU polako već ulazi u predizbornu kampanju za izbore za Evropski parlament koji nas očekuju u junu i to sve treba imati u vidu kada govorimo o manevarskoj prostoru i mogućnosti da EU utiče na obe strane u dijalogu”, kaže Pavković.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter