Izvor:
08.12.2016 u 17:03
0

Potvrđeno: Vlada će formirati komisiju za slučaj pogibije GARDISTA!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obavestio je danas roditelje gardista, koji su nastradali u kasarni na Topčideru 2004. godine, da će Vlada Srbije doneti odluku o formiranju Komisije koja će se baviti činjenicama u vezi sa pogibijom njihovih sinova.

Vučić je danas u vladi primio porodice nastradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

Premijer je, kako je saopšteno, izrazio saučešće članovima njihovih porodica i rekao da će nadležni državni organi ispitati sve činjenice u vezi sa ovim tragičnim događajem na Topčideru. On je prihvatio inicijativu pravnih zastupnika i članova porodica da Vlada Srbije obrazuje posebnu komisiju radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa stradanjem gardista Jakovljevića i Milovanovića.

Otac Dragana Jakovljevića, Janko je rekao novinarima da je susret korektno protekao i da će Vučić pomoći da se slučaj ubrza koliko može.

Otac Dražena Milovanovića, Petar, je zahvalio premijeru Vučiću što ih je primio i što će osnovati komisiju, uz nadu da će posle toliko godina saznati istinu.

Novinari su ga pitali da li je čuo izjavu lidera radikala Vojislava Šešelja da su gardisti ubijeni zbog šverca oružja, a on je rekao da nije, ali da "ima mnogo mogućnosti i sigurno ima nešto što mi ne znamo", rekao je Milovanović. Pravni zastupnik njihovih porodica Olgica Batić prenela je novinarima da će u Komisiji biti zastupnici porodica, predstavnici ministarstava odbrane, pravde i unutrašnjih poslova, zatim višeg javnog tužilaštva i specijalnog tužilašstva za organizovani kriminal.

Premijer Vučić je zajedno sa ministrima Nebojšom Stefanovićem, Nelom Kuburović i Zoranom Ðorđevićem primio roditelje i advokate porodica.Do susreta je došlo nakon što je početkom sedmice novinarima u Beogradu predstavljena 3D forenzička analiza događaja, prema kojoj su oni ubijeni.

"Dobili smo ohrabrujuće vesti, budući da nam je premijer Vučić saopštio da će upravo danas po sednici vlade, koja će biti vrlo skoro, biti doneta odluka o formiranju komisije koja će se baviti svim činjenicama", rekla je Batić novinarima u Vladi Srbije.

Ona je zahvalila u ime porodica premijeru na današnjem prijemu i razumevanju da za potrebu da se ovaj predmet u razumnom vremenu razreši. "Očekujemo da ćemo doći do odgovora, ma kakav on bio. Ako ne dođemo do potpune istine, bar da doprinesemo utvrđivanju nekih činjenica koje nisu bile poznate", istakla je Batić i dodala da porodice stradalih gardista i pravni zastupnici veruju u rad te komisije.

Podsetila je da su pravni zastupnici predložili saslušanje Vuka Jeremića, koji je bio savetnik tadašnjeg predsednika Srbije, a na osnovu saslušanja bivšeg načelnika Generalštaba Branka Krge, koji je Jeremića označio kao lice koje mu je javilo telefonskim putem šta se desilo tog 5. oktobra 2004.

Ona je dodala da su zato predložili da se sasluša svako ko se pominje i da ne vide tu bilo kakav vid senazcije.

"Predlog da se Jeremić sasluša smo predali još prošle godine", navela je Batić. Ona nije htela da prejudicira bilo koga kao izvršioca i nalogodavca, pošto to nije moguće u ovom trenutku, ali je izrazila očekivanje da će formiranje komisije doprineti pokretanju tog postupka, pošto nadležni organi nisu obavili svoj posao.

Prema njenim rečima, taj predmet je u nadležnosti višeg javnog tuzizlaštva. "Poslednju informaciju smo dobili iz tužilaštva pre godinu dana, kada nam je saopšteno koje radnje su preduzete po našim predlozima. Nemamo nikakvu informaciju, niti obaveštenje da su preduzete dokazne radnje koje smo predlagali", navela je Batić.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su nađeni mrtvi pre 12 godina, posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Forenzička analiza u 3 D tehnologiji, koja je Batićevoj osnov za zahtev da se ponovo obavi rekonstrukcija događaja, prikazana je ranije na konerenciji za novinare u Beogradu.

Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter