Izvor: HAPPBSC
22.04.2024 u 16:52
4

PREDSEDNIK OŠTRO NA SB: Kurtijev režim umesto sankcija dobija NAGRADE! Tražimo hitno oslobađanje svih političkih zatočenika Prištine!

Predsednik Srbije podsetio je da je 19. aprila 2024. bilo tačno 11 godina od Briselskog sporazuma.

– Jedan od potpisnika bila je EU. Iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz tog sporazuma, Zajednica srpskih opština nije na vidiku.

Vučić je istakao da Srbi imaju 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina i slučajne ili namerne nesposobnosti EU da stvari pomeri sa mrtve tačke, iako je garant tog sporazuma.

– Ovih 11 godina je 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina – naglasio je Vučić.

– Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama – rekao je.

– Ovde se ne poštuju suverenitet i integritet Srbije na način na koji je predodređeno.

– Zaposleni u institucijama koji još uvek tamo rade plaše se od neosnovanog hapšenja od strane režima Aljbina Kurtija.

Predsednik je ukazao i na to da je Priština ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, a što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

– Potezi prištinskih vlasti pogađaju svakog podjednako, bez obzira na uzrast i pol i sve u okviru šovinističke agende usmerene ka kreranju Velike Albanije – rekao je Vučić.

– Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađen. Srbi na KiM su meta, trebalo bi da je ovo jasno naglašeno u izveštaju. Istovremeno konstantna represija, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika.

Predsednik je podsetio i na upad ROSU u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom potoku.

– Od 8. februara 2024 do danas održano je pet razgovora, jedini opipljiv ishod ovih napora bilo je izlaganje pravih motiva Prištine. Glavni pregovarač i Kurtijev partner u progonu potvrdili su da njihove namere da ukinu dinar jesu namere da potpuno iskorene srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohijii. On je ostao posvećen Velikoj Albaniji i toj hegemoniji. Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađivan.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Savet Bezbednosti, UN, Aleksandar Vučić
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

– Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca. Imamo 16 motivisanih napada na Srbe – napad u Gračanici, pucnjava i zastrašivanje srpskih povratnika, kontinuirani pritvori bez opravdanja. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda – rekao je Vučić.

– Moja je obaveza da ponudim uvid kako bih vam omogućio obuhvatnu sliku – istakao je predsednik Srbije Vučić navodeći brojne primere terora nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Vučić je podsetio i na ilegalnu eksporpijaciju srpskog zemljišta za izgradnju prištinskih vojnih baza, arbitrarna hapšenja desetina uticajnih Srba, stalno prisustvo policijskih vozila u mirnim sredinama, bespotrebno pucanje, otimanje imovine SPC, preoravanje i uništavanje srpskog groblja…

Ukazao je i na licemerje onih koji stalno pričaju o Banjskoj, a ni reč ne kažu o tome da je vojnik Vjose Osmani ranio srpskog dečaka na Božić.

– Preoravanje i uništavanje srpskih groblja, onemogućavanje isplata plata i penzija Srbima na KiM, sredstva za finansiranje narodnih kuhinja i drugih prihoda, kao i mnogi napadi na srpsku decu, pokušaj ubistva jedanaestogodišnjeg dečaka i njegovog rođaka, kao i napad na pravoslavne objekte. Ne možemo da nabrojimo koliko je događaj u Banjskoj bio u medijima, a nijedan mali procenat teza nije iskorišćen da se pomene vojnik Vljose Osmani, koji je na srpski Božić pucao na dečaka. Ponekad se pitamo, da li činjenica da je optužen za manji prekršaj ima to što su žrtve Srbi? – rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je podsetio na napad na Miloša i Stefana Stojanovića.

– Umesto da bude sankcionisan, prištinski režim je i dalje nagrađivan – kazao je Vučić.

– Još jedan pokazatelj da je Aljbin Kurti lagao jeste kada je govorio o navodnom uvođenju tromesečnih perioda kad je reč o uvođenju nove valute, što se nije desilo, a stalno biva nagrađen. A ovo ukazuje da nikad nisu govorili istinu – naglasio je Vučić.

– Očekujemo od UNMIK-a da daju jasan i precizan izveštaj o situaciji na terenu, i objektivan – rekao je.

– Srpska policija, predviđena članom 9, zamenjena je Kurtijevom koja preti, hapsi, i niko nije preduzeo ništa da zaustavi taj teror – rekao je.

Srpska policija, predviđena članom 9, zamenjena je Kurtijevom koja preti, hapsi, i niko nije preduzeo ništa da zaustavi taj teror – rekao je.

Podsetio je i na sramne izbore na severu Kosova i Metohije.

– Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene bez bilo kakvog političkog legitimiteta i onda su došli kao okupatori praćeni teško naoružanim specijalcima – naglasio je Vučić.

Predsednik je ukazao na hapšenje Srećka Sofronijevića koji je ranjen na političkom protestu.

– Ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika – naglasio je.

– Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene bez bilo kakvog političkog legitimiteta i onda su došli kao okupatori praćeni teško naoružanim specijalcima – naglasio je Vučić.

Predsednik je ukazao na hapšenje Srećka Sofronijevića koji je ranjen na političkom protestu.

– Sofronijević je jedva preživeo pucnjavu, a da niko od prištinskih specijalaca nije kažnjen. On je čovek koji nema ni prekršaj iza sebe i sve vreme prištinskog terora je proveo u svojoj kući – kazao je Vučić.

– Ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika – naglasio je.

Podseća da Kurti javno odbija da primeni Briselski sporazum, iako ga je tzv. kosovska skupština usvojila sa 2/3 većinom.

– Na terenu imamo kontinuirano i nesankcionisano proganjanje Srba u formalno mirnodopskim uslovima – rekao je predsednik Srbije.

Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine, dodao je on. To što Priština ne primenjuje nijedan sporazum dokaz je da želi progon Srba, objasnio je.

Vučić je istakao da je Beograd ispunio svoje obaveze odavno.

– Srbi su bili izloženi otvorenom progonu godinama, a Priština je odbila da ispuni svoje obaveze – naglasio je Vučić.

Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine, dodao je on. To što Priština ne primenjuje nijedan sporazum dokaz je da želi progon Srba, objasnio je.

Vučić je istakao da je Beograd ispunio svoje obaveze odavno.

– Srbi su bili izloženi otvorenom progonu godinama, a Priština je odbila da ispuni svoje obaveze – naglasio je Vučić.

– Očigledno je da su nam hitno potrebna rešenja koja znače više Unmika, a ne manje – rekao je on.

Predsednik Srbije je podsetio na zločine koji nikad nisu kažnjeni.

– Kurti lično vodi kampanju svoje stranke u Severnoj Makedoniji. Najpopularniji političar u Makedoniji nije Kurti, nego Vučić koji nema nikakvu kampanju u Makedoniji.

– Danas ćemo svakako imati priliku da slušamo bajke od onih koji su naredili progon Srba sa KiM. Kao predsednik Srbije u obavezi sam da ne koristim eufemizme sa pravo stanje stvari.

Vučić je naglasio da bi članstvom SE Kurti bio nagrađen političkom podrškom za sledeće „izbore“ na KiM.

– Moram da vas upozorim na opasnost kojoj je izložen ceo pravni poredak, da se eventualno proglasi članstvo Kosova. Lako možemo da se nađemo u situaciji da će šovinistički režim da bude nagrađen. Za stvaranje ovog detaljno opisanog sistema, režim Aljbina Kurtija je nagrađen za verovatno članstvo Saveta Evrope. Svet ćuti zato što je razvoj demokratije i multikulturalnog društva zamenjen politikom konsolidacije Kosova – rekao je i dodao da bi Kurti dobio još jednu pobedu koja se služi na tanjiru.

– To bi bio konačni i fatalni udarac Međunarodnom pravu. Ja sam gotovo siguran da takvi rušilački planovi neće biti sprovedeni – rekao je i dodao da želi da apeluje na zemlje koje su podržave članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

– Želeo sam još jednom da vas uverim da je Srbija posvećena miru i pravnom poretku. Daćemo sve od sebe da održimo mir i stabilnost u regionu i uvek možete računati na ozbiljnost Srbije po ovom pitanju – zaključio je Vučić.

Vučić otkrio zašto Kurti nije u Njujorku

Vučić je otkrio svima da Aljbin Kurti nije u Njujorku, već je zauzet podrivanjem regionalne stabilnosti jer on lično vodi kampanju za izbore svoje stranke u susednoj Severnoj Makedoniji.

– Zamislite, najpopularniji političar u Makedoniji nije Kurti nego predsednik Srbije Vučić, koji pritom nema nikakvu kampanju u Makedoniji. Izvinjavam se kao predsednik Srbije što naš državljanin postupa ovako u međunarodnoj areni – rekao je Vučić.

– Želim da prenesem ljudima u Severnoj Makedoniji da mešanje u njihova unutrašnja pitanja nije politika Srbije, već našeg neodgovornog državljanina Aljbina Kurtija – rekao je Vučić.

– Danas ćemo svakako imati priliku da slušamo bajke od onih koji su naredili progon Srba sa KiM. Kao predsednik Srbije u obavezi sam da ne koristim eufemizme sa pravo stanje stvari.

Vučić je naglasio da bi članstvom SE Kurti bio nagrađen političkom podrškom za sledeće „izbore“ na KiM.

– Moram da vas upozorim na opasnost kojoj je izložen ceo pravni poredak, da se eventualno proglasi članstvo Kosova. Lako možemo da se nađemo u situaciji da će šovinistički režim da bude nagrađen. Za stvaranje ovog detaljno opisanog sistema, režim Aljbina Kurtija je nagrađen za verovatno članstvo Saveta Evrope. Svet ćuti zato što je razvoj demokratije i multikulturalnog društva zamenjen politikom konsolidacije Kosova – rekao je i dodao da bi Kurti dobio još jednu pobedu koja se služi na tanjiru.

– To bi bio konačni i fatalni udarac Međunarodnom pravu. Ja sam gotovo siguran da takvi rušilački planovi neće biti sprovedeni – rekao je i dodao da želi da apeluje na zemlje koje su podržave članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

– Želeo sam još jednom da vas uverim da je Srbija posvećena miru i pravnom poretku. Daćemo sve od sebe da održimo mir i stabilnost u regionu i uvek možete računati na ozbiljnost Srbije po ovom pitanju – zaključio je Vučić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “PREDSEDNIK OŠTRO NA SB: Kurtijev režim umesto sankcija dobija NAGRADE! Tražimo hitno oslobađanje svih političkih zatočenika Prištine!”

  1. За сваку осуду је
    некултурно и неодговорно понашање младе женске ообе која је седела у трећем реду тачно иза председника Вучића док је он гоорио на седници,
    већину вемена је нешто куцал на.мобилном телефону а кад није користила телефон, онда је често намештала косу , правила разне гримасе као да јој је досадно и коа да је одсутна и на тај начин деконцентрисала гледаоце .

    0
    0
    Odgovori
  2. nAŠ PLAČ VUČIĆU ,ZLOČINAČKI ZAPAD NITI ČUJE NITI HAJE. sVE JE TO ŠTO NABROJASTE TAKO NA KOSMETU ALI OD KUKANJA NEMA FAJDE. mOŽDA STE ZAKASNILI SA OVAKO OŠTROM retorikom i iznošenjem istine u OUN ,možda je to trebalo pre 10-12 godina oštrije nastupiti da Srbija mora da zašti građane decu žene imovinu koja je zagarantovana po ustavu. Još tada je trebalo zatražiti da se rešava problem nA kOSMETU U OUN ,POŠTO JE EU NESPOSOBNA .sADA JE MALO KASNO ,SVESTE IM DALI ,SVE ONO ŠTO NISTE SMELI NAŽALOST. ŠIPTARI VUČIĆU RAzumeju samo snagu ,bavili ste se unutrašnjim glupostima ,prepucavanjem sa neistomišljenicima a Kosovo????

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter