Izvor: Kurir.rs
25.10.2023 u 13:52
0

PREDSEDNIK VUČIĆ ODLIKOVAO GRENELA: Hvala što govorite istinu koja se mnogima ne sviđa GRENEL: Volim Srbiju, srpski narod i Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden srpske zastave prvog stepena nekadašnjem specijalnom izaslaniku američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu.

 

– Sa ponosom i zahvalnošću mogu da kažem da uručujem orden prijatelju Srbije. Objektivnost, intelekatualno i političko poštenje – kazao je predsednik i dodao:

– Ambasadore Grenel, hvala Vam, posebno zato što govorite stvari koje se mnogima ni u SAD ni na Zapadu neće dopasti, i što se trudite da govorite istinu – rekao je šef srpske države prethodno rekavši da ima čast da u ime građana Srbije iskaže zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme izvršio značajan uticaj na veze Srbije i SAD.

– Reč je o istinskom prijatelju ne samo Srbije nego celog regiona, njegova uloga u dijalogu imala je ključan uticaj u odnosima Srbije i Sad – kazao je Vučić osvrnuvši se na njegovu oštrinu, diplomatsko umeće, poštenje, doslednost i spremnost da uvek čuje drugu stranu iako se s njenim argumentima ne slaže.

Predsednik je naglasio da sudbina balkanskih naroda treba da bude u njihovim rukama te se podsetio pregovora u Vašingtonu s Prištinom na kojima, kaže, nije pretio ni zatvarao vrata jer Srbija nije prihvatila ono što nije mogla da prihvati.

– Pravičan je i pravedan i zato je zauzeo posebno mesto kod našeg naroda – dodao je predsednik naglasivši da je ekonomiju pretpostavljao politici i razumeo da kad rešimo ekonomske probleme, moći ćemo i političke.

Obraćanje ambasadora Grenela

Grenel se zahvalio i naglasio da veruje da je „jedini čovek na svetu koji je dobio najviša odlikovanja Srbije i Kosova“.

– Ja volim Srbiju, srpski narod i Kosovo – kazao je on izražavajući žaljenje što partner u dijalogu nije Hašim Tači nego Aljbin Kurti prema kojem je izuzetno kritičan. On veruje da bi s Tačijem kao partnerom u dijalogu taj isti dijalog odmakao.

Grenel veruje da pritisak mora da bude usmeren na Kurtija a ne na Srbiju jer on mora da ispuni ono što je Tači obećao.

Ideja da ekonomiju pretpostavi politici, kaže, nije njegova nego predsednika Trampa.

Grenel je odlikovan za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, dodaje se u saopštenju sa Andrićevog venca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter