Izvor: Tanjug
31.03.2023 u 13:27
0

PREMIJERKA BRNABIĆ S PREDSEDNIKOM SEVERNE MAKEDONIJE: Ekonomski i politički odnosi sve bolji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Mekedonije sve bolji, a da je tome posebno doprinela i inicijativa Otvoreni Balkan.

Brnabić je, nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovacevskim u Palati Srbija navela da je veliki deo razgovora bio posvećen inicijativi Otvoreni Balkan i konkretnim projektima u okviru te incijative.

Ona je navela da će ove godine sve zemlje prevazići međusobnu trgovinsku razmenu od 1,5 milijardi evra, te da se približava robnoj razmeni od dve milijarde evra.

I ZA NAŠE ZDRAVSTVO IMA NADE: „Brnabićeva otkriva sve o daljim koracima za unapređenje zdravstvenog sistema!“

– Ona je u prošloj godini dostigla 1,482 miljardi evra i 28 odsto je veća nego 2021. godine, rekla je Brnabić.

Navela je da se izvoz Srbije u Severnu Makedoniju u 2022. godine povećao 16 odsto, dok se izvoz Severne Makedonije u našu zemlju značajno povećao.

– To se nekako balansira i odlično je i za vas i za nas. Srbija je četvrti trgovinski partner Severne Mekedonije iza Nemacke, Velike Britanije i Grčke, navela je Brnabić.

Ona je dodala da se na današnjem sastanku razgovaralo i o tome kako da se dodatno unapredi trgovina i međusobna razmena poljoprivredno prehrambenim proizvodima, koji sada čine više od 40 odsto razmene dve zemlje.

– Nama je bila važna tema danas kako da međusobno utičemo pozitivno na snadbevenost, bezbednost i predvidivost cena, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su razgovarali i o dodatnoj međusobnoj saradnji u oblasti energetike i infrastrukture i da su samim tim značajni i sporazumi koji su danas iz tih oblasti potpisani.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter