Izvor: BSC Happy
19.10.2023 u 12:16
1

PRETI LI BALKANU OGANJ BLISKOG ISTOKA: Ko je BALKANSKI IZRAEL, A KO PALESTINA?!?

Vrlo često smo slušali da bi Srbija trebalo da ima politiku kakvu ima država Izrael. Geografski položaj, istorija, nastanak, politička situacija, etnički korpus i odnosi sa Zapadom su uslovi. Može li Beograd da se poistoveti na bilo koji način sa Tel Avivom?

Izrael – višemilenijumski san

Izrael je nova država, koja faktički ne postoji ni jedan vek, a ipak u srcima Jevreja ona je milenijumski san i stvarnost koju je samo trebalo uokviriti u teritoriju, koja je do dolaska Rimljana pripadala Jevrejima.

Dok su se Jevreji vraćali u svoju „obećanu zemlju“, tu istu zemlju su već hiljadama godina držali Arapi, stvorivši svoje međusobno sukobljene civilizacije i države. Data je prilika jevrejskom narodu na ono što im pripada. Ono što su čekali milenijumima je postala jedna ozbiljna država, na vojno-tehnološki zavidnom nivou, sa svojim sistemom, jezikom, ali i svojim problemima. 

NETANJAHU PRIPREMA GAZI NEŠTO POPUT HIROŠIME!!! POZNATI AMERIČKI NOVINAR otkrio MRAČNI PLAN IZRAELSKOG PREMIJERA

Čitajući izraelskog pisca Amosa Oza, inače grubo rečeno levog cionistu, shvatio sam da je odnos Arapa, odnosno Palestinaca, koji smatraju da Izrael treba da nestane i Jevreja koji smatraju da su dobili ono što im pripada, sukob dva sveta koji se ne može rešiti nikakvim posebnim rešenjem, sem razgraničenjem, koje opet obe strane ne prihvataju, jer se nečeg moraju odreći.

Ali, no dobro, ovde nije reč o unutrašnjim problemima Izraela, iako će o tome sigurno ponovo biti reči, već o tome šta Srbija može da nauči, ne samo od Izraela, već i od Palestine.

Čemu ovo pitanje?

Izrael je okružen arapskim zemljama, smrtnim neprijateljima, kojima odoleva već decenijama, mora se priznati vrlo uspešno. Jasno, dok čitate reći ćete, odoleva jer ima zaleđinu SAD-a, mada to i nije baš najsrećnije objašnjenje izraelskog otpora i možemo reći pravog inata kakav se u svetu može videti samo još kod Srba. S druge strane, druge vere, ali ne i mentaliteta palestinska borba nije ništa manja, iako manje uspešna, od izraelske.

ŠTA JE BAJDENU?! U sred RAZGOVORA sa NETANJAHUOM KOLABIRAO!!! (VIDEO)

Izrael je uspeo da pobedi u ratovima za nezavisnost, ali Arapi nisu zaboravili i tako preko Jom-Kipurskog rata, pre toga izraelskog zauzimanja Sinaja, Izrael se gradio i prestigao svoje arapske komšije, naravno uz pomoć nekih od zemalja zaštitnica, ali najviše znanjem i „uvozom“ pameti svog naroda.

Tehnološki na zavidnom nivou, posle mnogo više ratova nego što je Srbija na primer imala. Ti ratovi nisu bili krvavi kao ratovi devedesetih, ali Izrael je bio sam, a pretnja je stalno postojala i postala je realnost po opstanak jevrejskog sna, tolika opasnost da se Tel Aviv nije libio i napada i intervencija, na primer poput ulaska u Liban, a danas deluje da se neće libiti ni upada u Gazu.

Srbija, Izrael i Palestina – borba za nastanak i borba za opstanak 

Srbija se od njene obnove državnosti i dobijanja nezavisnoti borila za goli opstanak, danas se bori sa pritiscima kojima ne odolevaju ni moćnije države, samo zbog državotvorne i suverene poltike. Izrael ima svoj put, koji možda ugrožava interese drugih, ali koji ne može da stane. Izrael se mnogo kasnije od Srbije izborio za svoju obnovu, grubo rečeno. Danas se takođe bori za opstanak, uprkos izvanrednoj vojnoj snazi koju ima i konstantim koškanjima sa komšijama. Palestina pritom traži ono što je bio njena milenijumska realnost, a to je teritorija na kojoj njen narod živi slobodno u miru.

PUCAJU UKRAJINSKE LINIJE PO ŠAVOVIMA: RUSI se probijaju kao NOŽ KROZ SIR – IZMASAKRIRANI UKRAJINCI BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA (VIDEO)

Ista politika dve zemlje? Iste li su posledice?

Danas, Izrael se suočava sa uglavnom unutrašnjim problemima, dok se niko do pre 13 dana nije usudio da takne njegovu vojnu silu i možemo reći njegovu neutralnost.

Srbija je u sličnoj poziciji, na sceni je ugnjetavanje njenog naroda u okupiranoj južnoj Pokrajini, dok su sa Zapada pritisci sve veći upravo zbog stava, koji ima i Izrael, a to je da se Rusiji ne uvode sankcije. Sada je na „meniju“ i ugnjetavanje palestinskog naroda, koji ispašta kako zbog izraelskog odgovora, tako i zbog Hamasove neuravnotežene i nepromišljene politike.

Ukrajina i sankcije

Srbija je kao i Izrael pomogla Ukrajini u onoj meri u kojoj to ne dovodi u pitanje njenu vojnu neutralnost. Izrael je čak imao pre par meseci, a i danas  stav da neće poslati traženo naoružanje „Gvozdenu kupolu“ – što je izazvalo bes na Zapadu.

Srbija svakako ne planira da učestvuje u evropskom pohodu na Rusiju i pritisci su sve veći.

Na kraju, ako su u spoljnopolitičkom svetu iste posledice po obe strane, Srbija bi trebalo da bude kao Izrael. Ako je Izrael pod zaštitom SAD-a, ipak ima stav koji svedoči da vodi suverenu spoljnu politiku, što je pokazao i odnos prema Rusiji. S druge strane, Srbija iole ima druželjubivije okruženje, doduše pod palicom NATO pakta, ali i dalje vodi suverenu politiku. S druge strane, tu je ponovo Palestina, čiju trenutno poziciju moramo da sagledamo da bismo pronašli svoj put i konačno odgovorili ko je ovde Palestina, a ko Izrael na Balkanu!

MILOŠ SIMEUNOVIĆ

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PRETI LI BALKANU OGANJ BLISKOG ISTOKA: Ko je BALKANSKI IZRAEL, A KO PALESTINA?!?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter