Izvor: HAPPY BSC
09.01.2023 u 21:50
0

PROF. DR VLADIMIR VULETIĆ U „ĆIRILICI“: „Ne bi me iznenadilo da Kurti šuruje sa ruskim službama!“

Nemoguće je porediti ono što je bio nacizam, nacistička ideologija i ono što se dešavalo u građanskom ratu u Jugoslaviji!

U večerašnjoj emisiji „Ćirilica“ prof. dr Vladimir Vuletić istakao je da su mnogi akteri iz vana uticali i pomogli da ono što se dešavalo devedesetih godina desi i dodao da nije bilo unutrašnjih pukotina, nerazrešenih problema i sukoba teško da bi neko sa strane mogao da samostalno podstakne sve ono što se dešavalo tokom krvavog raspada.

– Ako posmatramo kako su se rukovodstva bivših jugoslovenskih republika od 1974. godine, a zapravo i pre međusobno odnosili, vidimo neke sličnosti u tom smislu i danas, kada su to nezavisne države. Bez namere da poistovećujem komunizam i nacizam, danas kada bismo gledali ko su akteri u javnom životu Srbije, a posebno u poslednjih dvadesetak godina u političkom i ekonomskom, svi su bili u Savezu komunista. Argument je da li se nemačka politika od tada promenila – kazao je on.

NE PROPUSTITE EMISIJU „ĆIRILICA“ (21.00) NA TV HAPPY! Razgovaramo sa našim gostima na temu: „Vučićeva partija života“

Prema njegovim rečima, nemoguće je porediti ono što je bio nacizam, nacistička ideologija i ono što se dešavalo u građanskom ratu u Jugoslaviji.

– U našem unutrašnjem političkom životu partije često optužuju jedna drugu za fašizam, iako nema veze sa fašizmom, ali te reči su važne u medijskoj i ideološkoj borbi. Postoji, strukturno gledano težnja Nemačke da se širi u prostoru na koji ima najviše uticaja. Ako danas posmatrate ko je glavni partner Srbije, to je Nemačka. Politika je instrument privrede, ali sada treba „osvojiti“ ekonomiju i Kosovo. Od devedesetih godina na ovamo, Kosovo vidi Ameriku kao svoju majku. Bez obzira na zajedničke strateške ciljeve Srbije i Nemačke, postoje međusobna trvenja i treba imati u vidu da je Nemačka pokušala da iskoristi ovakvu situaciju i nerešeno pitanje i da se na neki način približe i da preotmu uticaj od Amerikanaca na Kosovu – istakao je Vuletić.

Vuletić je naglasio da Nemačka strasno staje iza Kosova, često i bez razloga i dodao da je to samo pokušaj da od Amerikanaca preuzme primat.

– Oni sa predsednikom Vučićem imaju ozbiljan problem u smislu što oni bez njega nikada zapravo ne bi mogli ovde biti na ovaj način ekonomski prisutni, jer politika koju on vodi ima dve ravni i to je klasična neokonzervativna politika. Sa jedne strane dajete otvoren put za ono što je, na kraju krajeva interes i Srbije, a to je ekonomski razvoj. Od devedesetih godina jedini način da se razvija zemlja jeste strani kapital, direktne strane investicije i nove tehnologije. Sve je to Vučić omogućio mnogo bolje i efikasnije. Jedini način da razvijate zemlju je upravo onaj koji je počeo od 5. oktobra, ali nesigurno Đinđić, a onda je to usporeno. Vučić je u tom smislu bio najefikasniji. Sa druge strane, on zna da bi mogao da obezbedi takvu vrstu otvorenosti on mora nešto da učini za osećaj ponosa, jer nije sve samo u novcu – naglasio je Vuletić.

Kada je u pitanju Kurti, Vuletić je istakao da albanska strana stalno pokušava da isprovocira nekakav sukob, sa svojim strateškim interesom da sukobi navodno Srbiju sa NATO paktom i da se na taj način, po kratkom postupku završi priča.

– Kome još odgovara sukob na Balkanu? Pa jedino još Rusiji da se ovde nešto dogodi u zaleđu što bi moglo malo da rastereti. Ne bi me iznenadilo da Kurti šuruje sa ruskim službama. To je hipoteza. Velike sile uvek imaju svoje akcije i na drugim stranama, tako da me ni ovo ne bi iznenadilo. Kurti ne shvata da je NATO na Kosovu da obezbedi interese Zapada – zaključio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter