Izvor:
08.12.2016 u 22:04
0

Radovan Karadžić otvoreno o svemu: Nisam želeo rat, iza srebreničkog zločina stoji izdajnik srpskog naroda!

Radovan Karadžić je izjavio da je za Srebrenicu kriv "izdajnik srpskog naroda" koji je "najviše oštetio srpske interese".

Karadžić je u intervjuu za Nedeljnik odgovarao na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posledicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju…

– Rat sam doživeo sa velikom tugom, čak i pre nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine – rekao je Karadžić

Po njegovom mišljenju, glavni krivci za rat su "izvan Bosne i Jugoslavije".

– Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem… – rekao je Karadžić.

"Meni se sviđala Hrvatska"

Prvi predsednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

– Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem – rekao je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

– Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet – rekao je Karadžić.

Nedeljnik
Foto: Twitter/Balkan TJ BIRN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter