Izvor: Tanjug
01.11.2023 u 16:57
0

RIK jednoglasno utvrdio izgled glasačkih i kontrolnih listića

Na prvoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) jednoglasno je utvrđen izgled glasačkih i kontrolnih listića za izbore raspisane za 17. decembar.

Svih 17 prisutnih članova RIK izjasnilo se da glasački listići za parlamentarne izbore budu “svetlo kajisija” boje, dok su kontrolni listići svetlo plavi.

 

Pošto su utvrđeni boja i izgled listića sednica je zaključena. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je u Službenom glasniku danas objavljena odluka Predsednika Srbije o raspuštanju Skupštine, tako da su rokovi za izborne radnje danas počeli.

ŽELIMO SRBIJU U EU! Bilčik poručio da je proširenje prioritet

„Izborne liste je moguće podneti do 26. novembra, dakle 20 dana pre izbora i da podsetim da je za proglašenje izborne liste neophodno da učesnici u izborima podnesu najmanje 10 hiljada overenih potpisa građana koji su im dali podršku, a za stranke nacionalnih manjina neophodno je 5.000 overenih izjava birača“, rekao je Dimitrijević.

On je naveo da RIK nema nadležnost da utiče na one koji overavaju potpise, ali da može da apeluje na notare da svim listama omogući ravnopravan pristup overi potpisa.

Takođe je obavestio kolege da od danas za članove RIK-a počinju dežurstva, jer se predaja lista može očekivati bilo kada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas pre podne vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar. Za isti datum, nešto ranije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je i lokalne izbore za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština.

U NASTAVKU POGLEDAJTE VIDEO SA SDENICE RIK-a

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter