Izvor: Happy BSC
23.02.2022 u 18:05
0

RUŽA ĆIRKOVIĆ ZA „TELEMASTER“: Niko ne spori da je Rusija po pitanju nafte i gasa nezamenljiva

U današnjoj emisiji “Telemaster” o ukrajinskoj krizi i kako će se odraziti na ekonomiju Evrope, ali i Srbije govorila je Ruža Ćirković – ekonomska novinarka.  

– Na zapadu uglavnom preovlađuju komentari da ruska ekonomija nije toliko bitna za globalnu ekonomiju da bi izazvala neke velike poremećaje, kada joj se postave takve sankcije, ali niko ne spori da je Rusija, što se tiče nafte i gasa nezamenljiva – istakla je ona i dodala da je potpuno neverovatno očekivati da će Rusija prekinuti da isporučuje gas.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ćirković je rekla da su EU i istočno evropske zemlje naročito pogođene ovim sankcijama, jer im je Rusija snabdevač i dodala da sa druge strane nišana Rusiji nije ni EU ni istočno evropske zemlje, već SAD, koje slabo kakvih interesa imaju u poslovanju sa Rusijom.  

– Sankcije koje su juče uvedene, opšta je ocena da su meke, a i tržišta su tako na njih reagovala, vrlo blago. Berzanski indeksi su juče pali, a danas su se malo oporavili. Akcija “Gasproma” je porasla. Ako ne bude daljeg zaoštravanja neće ništa naročito da se desi. Međutim, s obzirom da je Rusiji sa druge strane Amerika i zauzela je pozicije da bi sa njima vodila pregovore o svojim globalnim bezbednosnim pitanjima, ne o Ukrajini. Amerika ne vodi rat na svojoj teritoriji, ne učestvuju njeni vojnici i nema ekonomske interese – kazala je ona.  

Prema njenim rečima, ove sankcije su demonstracione i ništa naročito ne znače, međutim ako Rusija ne bude dobila ono što očekuje na ime pregovora o svojim bezbednosnim globalnim rizicima i pitanjima, “više ništa neće biti isto”. 

– Nas bi najviše moglo da pogodi ako bi nas neko prisiljavao da se i mi uključimo u konflikt i uvodimo sankcije. To bi bilo strašno. Ne znam da li je 85 odsto građana Srbije na strani Rusije, ali svakako većina jeste. Druga stvar koja bi nas pogodila je otvaranje žarišta na Balkanu. Rusija je naš veliki ekonomski partner. U našem izvozu Rusija je učestvovala 2021. godine sa 3,9 odsto, a u našem uvozu sa 8,1 odsto. BiH oko sedam odsto učestvuje u našem izvozu. 10 odsto našeg ukupnog uvoza čine energenti, koje uglavnom uvozimo iz Rusije i naš će glavni problem biti što će doći do inflacije. Povećanje cena će delovati na naše tržište. Ne verujem da će nama neko obustaviti isporuke nafte ili gasa, ali ćemo na ceni svakako osetiti, kao i na ceni drugih proizvoda – naglasila je ona. 

Ona je istakla da se Srbija potpuno koncentrisala na investicije u infrastrukturu i nije ništa investirano u energetiku, a sada uvozimo čak i struju i dodala da je to veliki problem za nas, kao i da će rast cena energenata biće porazan za zemlje kao što je naša i manje od nas. 

– U Rusiji svaka emisija bila politička, kulturna, ekonomska koja je diskusionog karaktera u devetom minutu prelazi na Ukrajinu. Svi globalni analitičari znaju da je zainteresovanost Rusije za Ukrajinu prekomerna. Sa druge strane, da se nemačka televizija pita nemačka vojska bi već bila pred Moskvom – istakla je Ćirković.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter