Izvor: BSC Happy
02.12.2023 u 11:01
0

SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! Mali najavio POVEĆANJE PLATA I PENZIJA, minimalac ide na skoro 400 EVRA

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali govorio je o paketima pomoći za građane Srbije ali i daljim planovima.

– Sve što smo obećali smo i ispunili. Peznionerima smo isplatili 20.000 dinara, a juče smo i socijalno ugroženim građanima isplatili po 10.000 dinara – rekao je ministar.

Mali je najavio da do kraja naredne nedelje sledi i isplata po 10.000 dinara svim srednjoškolcima.

– U ove četiri godine, država je izdvojila 9,4 milijardi evra iz budžeta, ono što smo zaradili i uštedeli. To isplaćujemo građanima – dodao je Mali.

On je istakao da ove mere nikako ne oštećuju naš budžet.

– Uprkos svemu što pomažemo, mi imamo mnogo bolje prihode nego što smo planirali za ovu godinu. Uprkos povećanju plata i penzija, a podigli smo plate i u prosveti i u zravstvu, sve te mere i pomoći mi taj novac imamo – rekao je on i pokazao grafikone na kojima se vidi kako i zašto imamo mogućnost da plaćamo.

Istakao je da „na računu danas imamo skoro pet milijardi evra“.

– Imamo bolje prihode nego što smo planirali. Javni dug nam je samo 51 odsto. Na ručunu danas imamo skoro pet milijadri evra, potpuno smo likvidni – rekao je Mali.

– 2012. godine farbike su bile zakatančene, devizni kurs je išao sa 83 dinara na 120. To nije bilo tako davno. Država je tada bila bankrot, nismo imali ni za penzije – istakao je Mali.

Podsetimo, osim oktobarskog povećanja penzija, penzionerima je pre dva dana isplaćeno i 20.000 dinara. Takođe, juče su po 10.000 dinara dobili socijalno ugroženi građani.

O inflaciji

– Već smo na jednocifrenom nivou što se tiče oktobarske inflacije, očekujemo dalje smirivanje od 1. januara. Idemo dalje u povećanje plata i penzija i to do 10 odsto u javnom sektoru, a penzije će rasti 14, 8 odsto. Prosečna penzija u Srbiji biće 390 evra. Idemo sa najvećim rastom minimalne zarade – 17, 8 odsto. Ona će biti u odnosu na 2012. dinara, kad je bila 15.700 dinara, od 1. januara naredne godine biće 47.154 dinara, idemo na preko 400 evra.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter