Izvor: KOSOVO ONLINE
19.10.2023 u 22:39
0

ŠKUNDRIĆ: Ne postoji pravni okvir da Srbija izruči svoje državljane Prištini

Saradnik u nastavi na katedri za krivično pravo Pravnog fakulteta u Beogradu Aleksa Škundrić ocenio je da je zahtev u Rezoluciji Evropskog parlamenta u vezi izručenja odgovornih za događaje u Banjskoj kosovskim vlastima politički, i da sa pravne strane ne postoji mogućnost da Srbija isporuči svog državljanina Kosovu.

„Reč je o političkom zahtevu, dakle sa pravne strane vrlo je jednostavno odgovoriti na to. Nema nikakve pravne mogućnosti da mi izručimo bilo koje lice Kosovu, kao državi koju ne priznajemo. Štaviše, ja ne znam da li se ovde radi o našem državljaninu, mi ne možemo da izručujemo naše državljanine, bilo kojim drugim državama“, kazao je Škundrić.

STANO: Petorka dolazi da smanji napetost i pokrene dijalog

Dodao je da postoji još jedna stvar, a to je da se i u Srbiji vodi krivični postupak protiv određenog krivičnog dela.

„Reč je o normalnoj, standardnoj proceduri, budući da mi smatramo da je reč o našem delu teritorije i da je KiM naša teritorija, tako i naše sudstvo treba da bude nadležno i za taj slučaj, kao i ostale krivične slučajeve, koji se izvršavaju na toj teritoriji“, objašnjava Škundrić.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju koja predviđa određene sankcije Vladi Srbije, ukoliko se dokaže njena umešanost u oružani sukob u Banjskoj krajem prošlog meseca. Uz nekoliko zahteva koji se predlažu da se postave pred Beograd je i onaj u kojem se traži da se Prištini izruče organizatori i učesnici tog sukoba.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter