Izvor: TANJUG
19.10.2023 u 21:59
0

SRBIJA OSTAJE NA STRANI MIRA: Orlić sa delegacijom Republike Italije u PD CEI

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Republike Italije u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative (PD CEI), koja je predvođena Salvatoreom Kajatom.

Orlić je tokom sastanka istakao da je doprinos Italije funkcionisanju CEI neprocenjiv i poručio da Srbija pridaje veliki značaj ovoj inicijativi. Naglasio je da su Italija i Srbija među osnivačima CEI, ukazujući na značaj zajedničkog rada kako bi se sačuvale one vrednosti i principi na kojima inicijativa počiva – poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN i mirno rešavanje svih sporova. Naglasio je da pomenute principe Srbija primenjuje dosledno i bez izuzetka, očekujući da oni budu poštovani i kada je reč o našoj zemlji.

Poručio je, takođe, da su dijalog i mir svakodnevno na najdrastičniji način ugroženi na prostoru KiM od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji vrši teror i neprihvatljivu represiju nad srpskim stanovništvom, čemu je dokaz i činjenica da je od početka godine zabeleženo više od 150 etnički motivisanih napada na Srbe.

„Očekujemo razumevanje i podršku svih za naš poziv da se sa užasnim nasiljem definitivno prestane, da sačuvamo mir za sve, i da se vratimo dijalogu, kao jedinom pravom načinu da se dođe do rešenja. Ta politika čuvanja mira, osiguranja stabilnosti i zajedničkog rada na daljem napretku jeste državna politika koju u našoj zemlji, neprikosnovenim mandatom koji je dobio od naroda, predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, voljom istog naroda sprovodi je i NS RS, kao i Vlada RS koju je naša Skupština izabrala“, rekao je Orlić.

„ŠTO PRE FORMIRANJE ZSO“: Italijanski poslanici smatraju da je „legitimna ambicija Srbije da zaštiti svoj narod na KiM“

Salvatore Kajata je izrazio razumevanje za zabrinutost srpske strane za bezbednost svog stanovništva, kao i za delikatnu situaciju sa kojom se suočava.

„Srbija treba da ostane na strani mira, a Italija joj u tome nikada neće uskratiti pomoć“, poručio je Kajata, navedeno je u saopštenju Narodne skupštine.

Govoreći o bilateralnim odnosima dve zemlje, Orlić je ukazao na činjenicu da je Italija među tri najznačajnija spoljnotrgovinska partnera, među tri najvažnija izvozna tržišta, a da su italijanske kompanije među najvećim investitorima u našoj zemlji. „Sa ovakvom saradnjom želimo da nastavimo i da zajednički postižemo još veće i značajnije uspehe u budućnosti“, poručio je Orlić. On je iskoristio priliku da zahvali Italiji na podršci evropskom putu naše zemlje, na šta je Kajata rekao da će se snažna podrška našoj zemlji, kao i čitavom Zapadnom Balkanu, po pitanju što brže integracije u EU nastaviti. Kajata je pozdravio sve reforme koje je Srbija uspešno sprovela prethodnih godina, iskazavši i zadovoljstvo zbog odličnih ekonomskih odnosa dve zemlje i sve većeg interesovanja italijanskih investitora za ulaganja u Srbiju. Takođe, čestitao je Beogradu na izboru za domaćina EXPO 2027, ističući da će održavanje ove manifestacije biti izvanredna prilika za promociju, kako naše prestonice, tako i čitave Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter