Izvor: KOSOVO ONLINE
19.10.2023 u 19:07
0

„ŠTO PRE FORMIRANJE ZSO“: Italijanski poslanici smatraju da je „legitimna ambicija Srbije da zaštiti svoj narod na KiM“

Šef delegacije italijanske skupštine pri Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative (PD CEI) Salvatore Kajati izjavio je danas, povodom situacije na Kosovu, da je ambicija Srbije da zaštiti svoj narod potpuno legitimna i izrazio nadu da će se u najskorije vreme stvoriti uslovi za formiranje Zajednice srpskih opština.

Kajati je, u razgovoru sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom, naglasio da mir u regionu, kojem teži predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mora da ostane osnovni cilj.

On je naveo i da Italija snažno podržava Srbiju na njegnom evropskom putu i da je ubrzanje tog procesa od suštinske važnosti, te naglasio da je neophodno o tome razgovarati putem parlamentarne diplomatije, kroz prijateljske razgovore i susrete parlamentaraca.

„KURTIJEV TEROR SVE JAČI“: Petković razgovarao sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić je podsetio da je osnovni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, uz nezavisno vođenje državne politike, a mir u regionu prioritet, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

U tom svetlu govorio je o trenutnoj situaciji na Kosovu i teškom položaju u kojem se nalazi srpski, ali i ostali nealbanski živalj na tom delu teritorije Srbije.

Palalić je naglasio da je glavni krivac za krizu na Kosovu Aljbin Kurti, koji ne želi da sprovode svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, vrši represiju nad Srbima, sprovodi nezakonita hapšenja i organizuje nelegitimne izbore.

Sa druge strane, naveo je, srpska strana ispunila je sve svoje obaveze.

On je posebno naglasio da priznavanje nezavisnosti Kosova ni u kom slučaju nije prihvatljivo za Srbiju.

Ukazao je i da su politički odnosi dve zemlje na izvanredno visokom i prijateljskom nivou, što se posebno oslikava kroz intenzivne posete na najvišem diplomatskom planu.

Palalić je kazao i da su ukupnom razvoju saradnje doprinele posete italijanskih ministra, kao i susreti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Italije Đorđe Meloni.

Izrazio je uverenje da će i današnji susret sa delegacijom Italije doprineti dodatnom unapređenju međuparlamentarne saradnji i ukazao na značaj proširenja sveukupne saradnje i na regionalni nivo, čime bi se dodatno podstaklo zbližavanje dva naroda.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Palalić je podsetio na izuzetno visok stepen italijanskih investicija u Srbiji i u susret Specijalizovanoj izložbi EKSPO27, uputio poziv italijanskim kompanijama da se predstave u Beogradu u što većem broju.

Kajati je, govoreći o privrednoj saradnji, naglasio da investitori povoljno gledaju na rekordan iznos BDP u Srbiji i podsetio da je Italija treći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Istakao je da u Srbiji posluje 1.200 preduzeća, koje zapošljavaju oko 23.000 radnika i da interesovanje za ulaganje u Srbiju među italijanskim investitorima ne jenjava, jer su upoznati sa izuzetnim ekonomskim napretkom i potencijalima naše zemlje.

Poslanica Jadranka Jovanović, iz ugla umetnika, govorila je o izuzetnoj kulturnoj saradnji dve zemlje i osvrnula se na prostor za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, razmene studenata i profesora i učenja jezika, kao svojevrsnog mosta susreta dva naroda.

Sastanku je prisustvovao i član Grupe Žika Bujuklić koji podelio svoje pozitivno iskustvo u saradnji sa Italijom kroz niz obrazovnih aktivnosti i organizovanih studentskih poseta koje je organizovao kao profesor Univerziteta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter