Izvor: BSC HAPPY
19.10.2023 u 17:35
0

„KURTIJEV TEROR SVE JAČI“: Petković razgovarao sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković primio je danas ambasadora Francuske u Srbiji Pjera Košara, kome je preneo jasan stav Beograda da se zalaže za dijalog kao jedini put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju trajnog mira, napominjući da put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine koja mora da ispuni svoj deo obaveza i deeskalira situaciju na severu Kosova.

U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističe se da je Petković tom prilikom ukazao da specijalne jedinice na severu Kosova moraju da se povuku i da veću ulogu u zaštiti Srba preuzme misija Kfora, kao i da Priština što pre omogući nesmetano održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, što je jedan od ključnih zahteva i zemalja EU od 3. juna, a koji je nedavno uputila i Srpska lista.

Umesto toga, Aljbin Kurti svim administrativnim zamkama i zloupotrebama pokušava da odloži i izbegne održavanje izbora i time dodatno na vlasti zadrži svoje nelegitimne gradonačelnike u čisto srpskim sredinama, dok svoje specijalne policijske jedinice koristi kao oruđe za teror nad nedužnim srpskim narodom – naveo je Petković.

KFOR: Na KiM stiglo 200 britanskih i više od 130 rumunskih vojnika

On je istakao da je „višegodišnji teror Aljbina Kurtija nad Srbima na severu Kosova koji se svakodnevno pojačava“ doveo do tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra, koje Beograd ni na koji način nije želeo niti je podržao, što je jasno više puta istakao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Beograd očekuje od međunarodnih predstavnika da uvide i spreče akcije kojima Kurti podriva mir na ovim prostorima i ruši sve sporazume postignute u dijalogu u Briselu, odbijajući pre svega da formira Zajednicu srpskih opština, onako kako je ona dogovorena još 2013. i 2015. godine. Umesto toga, Kurti svakodnevno svojim izjavama pokazuje da nema nameru da ispuni do sada preuzete obaveze i svakodnevnom zapaljivom retorikom napada Beograd i Srbe sa KiM, umesto da radi na deeskalaciji – rekao je Petković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter