Izvor: 24SEDAM.RS
20.02.2024 u 12:48
0

SRBI NA KOSOVU BEZ SOCIJALNE POMOĆI: Kurtijeve mere za progon i izgladnjivanje SRBA

U Severnoj Mitrovici su formirani redovi ispred pošti i bankomata

Srbija je danas uplatila finansijska sredstva na račune korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka, međutim, meštani srpskih sredina na centralnom Kosovu nisu u mogućnosti da podignu ni ograničen iznos koji su to mogli na severu, zbog višednevnog nedostavljanja dinara u Gračanicu.

U Severnoj Mitrovici su formirani redovi ispred pošti i bankomata, ali danas je prema rečima građana moguće podići samo do 10.000 dinara.

„Isplata je ograničena na 10.000 dinara. Osećam se veoma ugroženim, ovde sam 26 godina i ne planiram da odem. Odluke prištinskih vlasti su apsurdne, i imaju za plan tiho iseljenje Srba. Nadam se i da ćemo se odupreti i ostati“, rekao je mladić iz Severne Mitrovice za Kosovo online.

Ove mere su najviše uperene protiv onih koji su najugroženiji, starih i primalaca socijalne pomoći, smatraju građani Severne Mitrovice.

„Situacija je takva da sada odlaze ne samo deca koja upisuju fakultete, nego i srednje škole. Nadamo se da će nakon obraćanja Vučića u SB UN i njegovog obraćanja Kvinti nešto preduzeti da nas zaštite, kako bi narod mogao normalno da živi“, poručili su građani.

I u Leposaviću su se formirali dugački redovi, ali prema rečima građana maksimalna suma koju su mogli da podignu takođe je iznosila do 10.000 dinara.

„Narod je u teškoj situaciji. Danas je limit samo 10.000 dinara što će građanima biti veoma malo. Ne mogu da planiraju svoj život, da plaćaju račune, pogotovo je teško starijim sugrađanima“, rekla je meštanka Leposavića.

Prema rečima onih koji su došli da uzmu novac, situacija je dosta teška.

„Ovih 10.000 je taman što smo došli i da se vratimo kući. Eto to može i da kupimo dve kutije cigara. Dosta teško je, ostaje nam da se snalazimo kao i do sada, da se ide u Srbiju da se podižu pare“, kažu ogorčeni građani.

Situacija na centralnom Kosovu je još dramatičnija

Korisnici socijalne pomoći, koji su pokušali da podignu novac u Gračanici, nezadovoljni su trenutnom situacijom. Ističu da im je novac potreban, jer njime izdržavaju porodice, a krivca pronalaze u politici premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Kako navode, zbog odluke o zabrani dinara primorani su da za socijalnu pomoć, ali i ostala primanja, putuju do Kuršumlije ili Raške kako bi podigli novac.

„Nema para, ko zna da li će ih i biti, očekivali smo da će ih biti. Imam četvoro dece, kako ću sada, moram do centralne Srbije sa njima.“

NOVA VLADA SRBIJE NA VIDIKU: U trci za mesto premijera TRI poznata imena

„Ne verujem da će biti para, moramo svi da idemo za Srbiju. Ovo mi je jedino primanje. Kurti je sve uradio. Nema para, nema ničega, kako da izdržavam svoju decu“, rekao je stanovnik ovog mesta na centralnom Kosovu.

Radiš, a svoju platu ne možeš da podigneš, to je haos„, istakla je meštanka Gračanice.

Njena sugrađanka dodala je da narod, koji je ograničen u svemu, najviše ispašta.

„Kad imam većih obaveza, otići ću do Raške. Ovakva situacija je zbog politike. Narod ispašta, ko drugi? Jeste li videli nekog političara da je ispaštao zbog nekih svojih odluka? Narod plaća i ispašta. Sve po našim džepovima, živcima i zdravlju. Imam troje dece, preteško je, mučno je i da se putuje, i da se plaća put, ne možemo da izvršimo nijednu uplatu, ograničeni smo u svemu“, dodala je.

Prema informacijama iz pošte u Gračanici, novac im nije dostavljen već duže vreme.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter