Izvor: SPUTNJIK
06.10.2023 u 19:52
0

„SRBIJA POŠTUJE SVOJ TERITORIJALNI INTEGRITET“: Dačić napustio grupno fotografisanje u Tirani zbog zastave tzv. Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije hteo da učestvuje u grupnom slikanju sa ostalim ministrima spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa u Tirani, ispred zastave takozvanog Kosova, jer ga, kako je istakao, Srbija ne priznaje.
Dačić je naglasio da Srbija čvrsto štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet, dok Priština koristi svaku priliku, uz pomoć svojih saveznika, da gde god može, pokaže da ima ono što nema – međunarodno priznanje.
Mi učestvujemo u Berlinskom procesu ali on je statusno je neutralan. Sa naše strane je sve bilo u redu kada je reč o samom sastanku i na mestu gde se sastanak odvija ali kao što ste videli ja nisam hteo da učestvujem u grupnom fotografisanju spred zastave tzv. Kosova, jer Srbija ne priznaje Kosovo. Srbija poštuje svoj teritorijalni integritet i suverenitet i ja nemam pravo kao ministar spoljnih poslova da gazim osnovne političke stavove koje je utvrdila država Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem – rekao je Dačić.
Dodao je da svi ovi sastanci nisu laki i da će iduće nedelje biti Samit Berlinskog procesa na kome mnoge zemlje žele da „komšiji bude sve gore“.
Pozvao je sve zemlje regiona da budu jedinstvene kako bi zajedno napredovale ka članstvu u EU.
Ističe da je danas u Tirani, kao i predsednik Aleksandar Vučić na samitu Evropske političke zajednice u Granadi, ukazao na političke stavove Srbije i da mora da se poštuje međunarodni pravni poredak.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter