Izvor: Kosovo Online
06.10.2023 u 21:23
1

AMABASADOR UKRAJINE U SRBIJI: Kijev ne priznaje Kosovo, ali građani pitaju zašto – kada Kosovo podržava Ukrajinu

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolčak izjavio je da je zvaničan stav Kijeva da ne priznaje Kosovo i da podržava teritorijalni integritet Srbije, ali i da građani njegove zemlje, od kako je počela ruska agresija pitaju zašto je to tako, kada Kosovo potpuno podržava Ukrajinu.

Tolkač je na  pitanje da li je nezadovoljan zbog činjenice da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i kako gleda na izjave pojedinih ukrajinskih poslanika da bi Ukrajina trebalo da prizna Kosovo, Tolkač je podsetio da na zvaničnom nivou, Ukrajina, od 1999. godine navodi da podržava teritorijalni integritet Srbije i taj se stav nije promenio.

TURSKI GENERAL STIGAO NA KIM: Novi komandant KFOR preuzima odgovornost 10. oktobra

Taj stav se nikada nije promenio, kada je reč o našem predsedniku, ministru spoljnih poslova. Dakle, zvanično ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu i uvek podržavamo teritorijalni integritet Srbije. Drugo, danas kada imamo agresiju punog obima koju sprovodi Ruska Federacija naš narod uvek se osvrće unaokolo i pita pre svega svoje poslanike, predstavnike u parlamentu – zašto mi ne želimo da podržimo Kosovo, kad Kosovo nas potpuno podržava? Ponekad je veoma teško dati celovit odgovor, da je to međunarodni zakon i međunarodni principi koji obavezuju“, rekao je Tolkač.

Kako je rekao, pojedini poslanici jesu pokrenuli to pitanje, ali na temelju toga što Kosovo potpuno podržava Ukrajinu.

„Mi bismo, takođe, cenili kada bismo videli kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu. To ne samo da bi izazvalo zadovoljstvo kod nas, već  bismo i jasno shvatili da nas cela Evropa  podržava. Bez političke, ekonomske i druge podrške Ukrajincima bi bilo veoma teško da istraju u ovom ratu“, dodao je Tolkač.

Najavio je da će sledeće sedmice posetiti Kfor na Kosovu.

Povodom odluke Alijanse da pošalje dodatne trupe na Kosovo, Tolkač kaže da, pre svega, treba sačuvati mir u svim evropskim državama, jer bez mira nema ni razvoja, dodajući da su više od 10 godina ukrajinski mirotvorci štitili srpske enklave na Kosovu, što je bilo dobro za sve.

„Sledeće sedmice ću posetiti Kfor na njihov poziv. Mi smo 11 godina to radili. Bez NATO-a, bez Kfora, bilo bi teško braniti se, jer neko danas nastoji da izazove krvavi konflikt, ne samo u Ukrajini, već i u drugim delovima Evrope, naročito u balkanskim zemljama, jer bi to skrenulo pažnju sa jednog konflkta. Hajde da budemo smireni i da pokušamo da očuvamo mir na sve načine na koje možemo“, ocenio je Tolkač.

Na pitanje da li očekuje da Ukrajina postane članica NATO u bliskoj budućnosti, imajući u vidu stav pojedinih zvaničnika Alijanse da će se to dogoditi tek kada se završi rat u Ukrajini, Tolkač je odgovorio da je to pitanje veoma teško za Kijev, jer se ponekad tvrdi da bi bilo bolje da se to desilo ranije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “AMABASADOR UKRAJINE U SRBIJI: Kijev ne priznaje Kosovo, ali građani pitaju zašto – kada Kosovo podržava Ukrajinu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter