Izvor: Tanjug
16.09.2020 u 11:09
0

STANKOVIĆ: U Vašingtonu potvrđene Vučićeve borbe za Srbiju

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da nema sumnje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori za interese Srbije, navodeći da je to više puta potvrđeno, pre svega u razgovorima sa američkom administracijom.

Stanković ocenjuje da je dogovor iz Vašingtona bio pomalo rizičan, ali pre svega hrabar potez, koji okreće jednu stranicu u diplomatiji i dodao da je Srbija prvi put aktivno učestvovala u pravljenju dogovora koji se tiče ekonomske budućnosti, ali i u odnosu na globalna pitanja.

SAZNAJTE I OVO

SMEJE MU SE CEO REGION: Predsednik Hrtvatske napravio LAPSUS!

GRENEL: Na Kosovu dobrodošli Jevreji, muslimani i hrišćani

BANJALUKA: Svečanom akademijom obeležen DAN SRPSKOG JEDINSTVA

-Mi jesmo podržali SAD i Izrael, i u tom slučaju smo se opredelili. Možda to odudara od načina na koji smo poimali globalna pitanja, ali od američke administracije stižu pohvale kada je reč o hrabrosti da se stavimo u prvi red borbe za međunarodni mir i stabilnost, odnosno u prvi red onih država koje će jasno osuditi Hezbolah-rekao je Stanković.

Srbija je, kaže, uradila nešto hrabro, možda i neočekivano, ali to je, napominje Stanković, jedini način na koji možemo da zaštitimo sebe u turbulentnom vremenu.

On dodaje da Srbija jeste rizikovala, uz napomenu da „ko ne rizikuje taj ne može ni da dobije“, te se opredelila za jednu stranu i iskoračila u susret saradnji sa SAD.

To će, prema njegovoj oceni, imati određene posledice u nekim dosadašnjim odnosima sa drugim važnim akterima, ali ukazuje da je tu važna diplomatska veština da se napravi ravnoteža interesa sa primarnom putanjom kretanja, u ovom slučaju je to saradnja sa SAD i Izraelom.

PROČITAJTE JOŠ…

NOĆ ZA NAMA: U dva udesa, dvoje povređeno, uključujući i DETE!

ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Evo koliko dugo ste ZARAZNI nakon korone!  

TAČI: Niko nema pravo da pregovara o ZAJEDNICI SRPSKIH OPŠTINA

Najnovije istraživanje pokazalo: MOŽDANI UDAR prvi simptom KOVIDA-19

-Evropska unija kao ključni akter, osim deklarativno, nije pokazala želju da pomogne integraciji regiona. Sve je ostalo na davnom obećanju da ćemo biti deo evropske porodice i od toga u dogledno vreme nema ništa, a s druge strane Kina i Rusija ipak region ne doživljavaju kao primarnu zonu svog političkog i ekonomskog interesa- rekao je Stanković i napomenuo da saradnja sa SAD i Izraelom ne isključuje mogućnost da u važnim segmentima sarađujemo sa Rusijom i Kinom.

Prema njegovm rečima, važne su i američke garancije za to da položaj srpskog naroda neće biti dalje ugrožavan.

-Mislim da su to važne poruke, ma koliko nekom delovalo kontroverzno to što je potpisano u Vašingtonu, prava istinska dobit jednog takvog sastanka je približavanje SAD po političko-bezbednosnim pitanjima i otvaranje perspektve kroz DFC- rekao je Stanković.

Stanković ističe da je fokus na ekonomiji i na ideji predsednika Vučića o „mini šengenu“, što Srbiji, kaže, odgovara na više nivoa, i to u ekonomskom i političkom smislu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter