Izvor: rts.rs
18.08.2023 u 10:00
0

TAČI I VESELJI OSTAJU U PRITVORU! Sud smatra da mogu ponovo da POČINE zločin

Specijalni sud u Hagu odlučio je da produži pritvor vođama nekadašnje tzv. OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseliju jer, kako se navodi, postoji dovoljan rizik da će njih dvojica ometati tok procesa i "počiniti druge zločine".

Sudsko veće utvrdilo je da se ti rizici u dovoljnoj meri mogu smanjiti samo primenom okvira za praćenje komunikacije koja se koristi u pritvorskom objektu Specijalizovanih veća, navela je šefica za informisanje Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Angela Grip.

„KURTI NEĆE STATI“: Predsednik Vučić UPOZORIO na VELIKE pritiske koji očekuju Srbiju zbog KIM i Rusije – PONOVO NAM PRETE SANKCIJAMA!

Ona je dodala da će se ročišta u ovom sudskom postupku nastaviti 28. avgusta. Tači, Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima. U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter