Izvor: Kurir
19.05.2023 u 13:27
0

„NIKADA NEĆEMO PRIZNATI TU KRPU NA ZGRADI OPŠTINE SEVERNE MITROVICE“: Petković o alarmantnoj situaciji na KiM

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se povodom složene bezbednosne situacije na KiM.

Petković je rekao da je u toku sastanak predsednika Vučića i Miroslava Lajčaka, kao i da ga je Vučić upozorio na posledice Kurtijevog ponašanja.

– U toku je razgovor predsednika Vučića sa Miroslavom Lajčakom. Predsednik Vučić je upozorio Miroslava Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja rekao je Petković.

– Aden Atić je preuzeo dužnost tzv. gradonačelnika Severne Mitrovice. Simbol ove okupacije je i ta krpa koju su istkali na zgradi opštine severne Kosovske Mitrovice, a to za nas nikada neće biti zastava. I sama istorija nas uči i pokazuje da svaka okupacija ima kraj, a i ova će se završiti onda kada Srbi izaberu trenutak kada je kraj ovoj okupaciji.

– Mnogo je zastava koje su se u prošlosti vijorile na KiM, i Musolinijeva i Hitlerova, a sve ih je pobedila srpska trobojka i tako će biti i ovog puta.

Petković je naglasio da su izbori nelegitimni jer je na njih izašlo samo 13 srba od 98 odsto koji žive na severu KiM.

– Jasno vam je da neko ko nema nikakav legitimitet, ne može predstavljati građane te opštine. Samo glavom i bradom dvoje Srba je glasalo na tim izborima u Kosovskoj Mitrovici. Ukupno je glasalo 1567 od toga 13 lica srpske nacionalnosti, to da na severu KiM gde živi 98 odsto srpskog naroda i gde je na izbore izašlo 13 Srba odnosno 0,029 odsto Srba ne mogu da budu nikakvi legitimni izbori. I sram bilo i Aljbina Kurtija ali i onaj deo zajednice koji je podržao ove kontejner izbore na koje Srbi nisu izašli i koje nisu podržali. Jer oni su pokazali da ne haju za srpskim principima.

Kako je istakao, smatra da druga strana srlja u rat.

– Ne postoji spremnost da se ide ka normalizaciji odnosa. Ovo pokazuje da Kurti ima vetar u leđa, da ga neko podržava. Oni koji žele da ugroze mir i da isprovociraju rat na severu KiM. Bićemo uz svoj narod kao što smo uvek do sada bili.

Direktor kancelarije za KiM istakao je da su Srbi dali rok Kurtiju do 1. juna da se urazumi.

– Da se prestane sa provokacijama, hapšenjima, zaustavljanjem vozila sa KM tablicama, sa pucanjem na nedužne ljude, sa provokacijama, sa svim tim da se stane. Da se stane jer Kurti nema šta da traži na severu KiM, kosovska policija nema prava da bude prisutna tamo.

– Danas je na Bistričkom mostu kosovska policija zaustavila Milanović Predraga, rudara u trećoj smeni u rudniku Crnac. On je krenuo ka svojoj kući u Kosovsku Mitrovicu i zaustavljen je na Bistričkom mostu, gde su mu kosovski policajci oduzeli njegove tablice pod izgovorom da koristi nelegalne tablice i napisali kaznu da mora da plati 150 evra.

– Na ovo nema pravo, ovo je suprotno svim sporazumima, ovim je ukazao i Peter Stano, Kurti nema pravo da zaustavlja KM tablice, to su legalne tablice koje izdaju organi Republike Srbije i kosovska policija nema prava da zaustavlja ni jednog vozača sa tim tablicama.

– Ali, oni su ponovo prekršili sporazum, zaustavili čoveka i dali mu rok od 48 sati da plati kaznu od tih 150 evra.

– Kurti želi da nas gurne u sukob, da bi onda Beograd bio kriv, pre svega predsednik Vučić. Zato insistiramo na miru, da sačuvamo živote naših ljudi na KiM, ali i da sačuvamo našu državu. Ali, kad vidite ovakve poteze Kurtija i Prištine, vidite da oni ne žele samo provokacije, već i srljaju u rat. On čini sve da minira dijalog – naglasio je Petković.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i da će zbog toga tokom dana održati više sastanaka sa, kako se navodi, domaćim i stranim političkim faktorima u pokušaju stabilizacije situacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter