Izvor: kurir
19.05.2023 u 12:39
0

UDARILI SU DOK JE SRBIJA KLEČALA OD BOLA: I Albanci likuju nad protestima u SRBIJI

Računica je prosta: unutrašnji problemi slabe poziciju države na međunarodnom planu. To važi i za Rusiju i za SAD, Novi Zeland, Ugandu, pa važi i za Srbiju

Da li je politička kriza kroz koju ovih dana prolazi Srbija ozbiljnija od ranijih?

Njen povod svakako jeste: dve uzastopne tragedije, nezapamćene po besmislu, broju žrtava i njihovoj mladosti, poslužile su delu srpske opozicije da pokrene novi talas masovnih okupljanja. Iskrenost i intenzitet emocija učesnika svakako je taj prvi protest izdvojio iz desetine sličnih. Ali već drugi skup, održan prošlog petka, ogolio je motive njegovih organizatora: žrtve niko od njih nije pominjao, a i atmosfera u kojoj je protekao bila je daleko od dostojanstvene.

DANAS NASTAVAK BURNE SEDNICE: PREMIJERKA u završnom govoru ODRŽALA LEKCIJU OPOZICIJI

Razlog za zabrinutost

Istaknuti su čisto politički i, uzgred budi rečeno, stari predizborni ciljevi opozicije, a istupanja nekih njenih lidera u medijima potvrdila su da prisustvujemo ogoljenoj političkoj borbi.

Ishod takvih dosadašnjih bitaka poznat nam je, i s tog aspekta, stanje u Srbiji je redovno. Ali…

Neke okolnosti čine razloge za zabrinutost realnim.

Činjenicu da je Srbija, u bolu zbog masovnih ubistava, pala na kolena iskoristili su stranački aktivisti (mahom iz Narodne stranke Vuka Jeremića) u nekim udruženjima poljoprivrednika da proizvođače izvedu na blokade drumova, pod parolom: „Vlast je sad slaba, sad je trenutak da se pritisne“! I ratari, i stočari, i malinari – i ko zna ko još ne, postavljaju ultimatume u nerealnoj želji da se sistemske slabosti poljoprivrede reše sada i ovde. U isto vreme, društvenim mrežama se šire pozivi i drugim interesnim grupama da se „spontano“ okupe jer je trenutak „povoljan“. Sve to liči na čopor hijena koji se prikrada zanemoćalom lavu.

VAŽNA POSETA: Vučić danas u Južnobanatskom okrugu

I kad smo kod poređenja sa životinjskim svetom, dodajmo ovom prizoru lešinare koji sa okolnih grana s interesovanjem svojstvenim njihovoj prirodi posmatraju i lava i hijene.

Bljerim Velja, šef kabineta Vjose Osmani, predsednice takozvane države Kosovo, juče je nastavio niz tvitova posvećenih zbivanjima u Beogradu: „Čini se da se Vučić boji skupa zakazanog za petak…“ Ostali su pametniji pa ćute, ali svakako podjednako pažljivo prate i analiziraju razvoj događaja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter