Izvor: Kosovo online
31.12.2023 u 11:39
0

Veltvohe: Kada Vučić pobedi mediji pišu o „pokradenim izborima“, a kada Bajden pobedi – sve je čisto

Kad predsednik Srbije Aleksandar Vučić pobedi sa 47 odsto, mediji pišu o „pokradenim izborima“, a kada Džozef Bajden pobedi Donalda Trampa – onda je sve besprekorno, konstatuje švajcarski nedeljnik „Veltvohe“ u osvrtu na proteste opozicije u Beogradu.

BAJDEN SE OGLASIO O SITUACIJI U UKRAJINI: Evo šta je zahtevao od Kongresa

Nakon što je Srpska napredna stranka (SNS), čiji je nosilac liste bio predsednik Aleksandar Vučić, pobedila na parlamentarnim izborima sa 47 odsto glasova, i mediji u Švajcarskoj su ogorčeni zbog navodnih „pokradenih izbora“.

Opozicija – „ujedinjena samo u borbi protiv predsednika“ – ne želi da prihvati rezultat demokratskih izbora i od tada svakog dana glasno protestuje u Beogradu.

Žale se na pritisak, manipulaciju i kupovinu glasova bez davanja bilo kakvih uvjerljivih dokaza.

Dnevnik „Noje Ciriher Cajtung“ (NZZ) takođe preuzima narativ protetsujućih studenata i izbornih gubitnika o navodnim desetinama hiljada fantomskih birača u biračkim spiskovima.

Međutim, pobuna opozicije nikako nije bila samo mirni protest.

Izborni gubitnici iz opozicionog saveza „Srbija protiv nasilja” pokušali su nasilno da upadnu u Gradsku skupštinu u Beogradu i izazvali su veliku štetu. Popeli su se na zgradu, bacali kamenje i razbijali prozore. Policija je uz poteškoće uspela da otera demonstrante. Naravno, policajci su odmah na društvenim mrežama optuženi da su se ponašali nasilno i da su koristili prekomernu silu.

Zanimljivo je kako različite paralelne događaje u SAD i Srbiji komentarišu zapadni mediji. Kada su pristalice predsednika SAD Donalda Trampa prijavile izbormi lrađu, izvestili o nereglarnostima i manipulacijamau, sve je odmah prebačeno u „carstvo bajki“, primećuje „Veltvohe“.

Teško da je postojao iko u zapadnoj Evropi ko Džoa Bajdena i njegove partijske kolege nije prikazao kao besprekorne demokrate koji nisu mogli da zamute vodu.

A kada su Trampove pristalice uletele na Kapitol u Vašingtonu, komentatori su bili gotovo preneraženi akcijama ove neobuzdane rulje.

„Ali ako se otprilike isti scenario odigra u Beogradu, a samim tim i u omraženoj Srbiji, sve je naravno obrnuto“, zaključuje u tekstu „Veltvohe“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter