Izvor: Happy BSC
25.04.2022 u 22:44
0

VLADUŠIĆ ZA „ĆIRILICU“: Nadam se multipolarnom svetu, to je šansa za SRBIJU!

Profesor Slobodan Vladušić bio je gost „Ćirilice„. 

O satanizaciji Rusije i ruske civilizacije, profesor je bio vrlo kritičan. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Ratovi se vode od nastanka čovečanstva, ali je postojala ideja da se ti ratovi humanizuju. Jedna od ideja Olimpijskih igara u Staroj Grčkoj je bila to da je moguć rat između polisa, ali da postoji neka sfera u kojoj taj rat neće postojati. Ta sfera je bila sport. Putem te sfere se zapravo pokazivalo da politički neprijatelji ne žele da ratuju do  istrebljenja već do ostvarivanja nekog političkog cilja, a da između njih postoji jedna vrsta međusobnog uvažavanja. Poenta je da za vreme Hladnog rata obe velike  sile su bojkotovale Olimpijadu  iz svojih razloga, ali nisu bile izbačene. Sada se desila jedna civilizacijska promena i ne samo u sportu i kulturi koji su danas vrlo politizovani. Ovo više nije sukob dva politička neprijatelja koji bi trebalo da se reši u sferi politike, a da se među njima sačuva neka vrsta bliskosti. Plašim se da je ovo rat za istrebljenje jedne civilizacijske alternative –Rusije. Mislim da je fokus javnosti usmeren ka Ukrajini, ali ne vidimo ogromnu promenu koja se dešava na Zapadu-kazao je Vladušić. 

Vladušić je rekao da su se temeljne ideje Zapada i Evrope promenile. Nestale su vrednosti po kojima je Evropa bila poznata, a to su demokratija, istina, humanizam…

SIMEUNOVIĆ ZA „ĆIRILICU“: Nije samo Rusija SATANIZOVANA, vlada propaganda STRAHA od SLOVENA!

– Na samom Zapadu postoji ideja da tamo više nema demokratija. Govori se o postistini i posthumanizmu… Koncept Zapadnog  društva se menja i ne znamo šta to predstavlja, osim Rusije koja predstavlja neku alternativu. Svi govire o tome da je Rusija jedna evroazijska zemlja. Ali kada se posmatra sa aspekta kulture,  onda Dostojevski više liči na Balzaka nego na nekog kineskog pisca.  Poenta je da postoji neka vrsta evropske kulture koja nije zapadnocentrična. Mislim da moć Rusije može da počiva na takvoj kulturi. Ove sankcije su deo šireg plana. Evropa neće biti atraktivna u smislu blagostanja. „Meka“ moć se pomera zajedno sa ekonomskom moći-kazao je Vladušić. 

 On je napomenuo da je  ulazak Srbije u EU bio mnogo atraktivniji pre 20 godina nego što je sada.

-Mi smo u međuvremenu naučili da kvalitet života je naš problem i mi ga moramo rešavati. Ljudski resursi se mejaju u Evropi. Jaku Evropu su napravili ljudi koji su mnogo toga znali. Ideja multipolarnog sveta možda znači da neće postojati jedan centar već  mnogo azličitih centara. Možda će prednost srpskog naroda biti u tome da uzima mudrost iz više centara i da stvara jednu vrstu originalne kombinacije koja će nam omogućiti ono što je najvažnije-a to je da opstanemo! -kazao je Vladušić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter