Izvor: BSC happy portal
12.02.2024 u 11:13
1

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: „Nedvosmisleno sam rekao Micotakisu da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Grčke Kirjakos Micotakis obraćaju se iz Palate Srbija.

VUČIĆ DANAS SA MICOTAKISOM: Prvo tet-a-tet sastanak, potom Srpsko-grčki poslovni forum

11.05 – Obraćanje premijera Micotakisa: U Beogradu kao kod kuće

„Svaki put kad se nađem u Beogradu, osećam kao da sam kod kuće i želim da vam se zahvalim na gostoprimstu“.

„Očekujem da ćemo tokom godine održati i četvrti Savet za saradnju“.

„Došao sam sa četiri ministra i velikom poslovnom zajednicom. Želimo da dalje produbimo naše investicione odnose. Imali smo veoma dobre bilateralne kontakte“.

„Obojica pridajemo veliki značaj na spajanju Beograda i Soluna“.

„Saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor“.

„Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EXPO 2027“.

„Podržavamo vas na evropskom putu. Mnogo puta sam u Briselu pričao o proširenju. Beograd bi trebalo da iskoristi povoljne okolnosti. Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost. To je naš strateški cilj“.

„Predsednik Vučić me izvestio oko dijaloga sa Prištinom. Naš stav za Kosovo ostaje nepromenljiv“.

Obraćanje predsednika Vučića:

„Srećan sam što Srbija i Grčka neguju bratske odnose. Zadovoljan sam što smo razgovarali o svim aspektima naše saradnje. Ovde godine obeležavamo 145 naših diplomatskih odnosa“.

„Sa premijerom Micotakisom imao sam iskren, prijateljski razgovor. Informisao me o mnogo stvari koje meni nisu uvek poznate jer nismo članica EU“.

„Grčka je jedna od značajnih, važnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na evropskom putu. Postavilo se pitanje ima li Srbija alternative, želi li Srbija da bude deo EU i želi li Evropa da Srbija bude deo EU. Nedvosmisleno sam rekao Micotakisu da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje evropskog puta“.

„Rekao sam i da razumem da u Evropi nisu uvek nisu srećni svim našim potezima, ali i u Evropi moraju da znaju da očekujemo jasne signale za naš evropski put“.

„Razgovarali smo i o agendi EXPO 2027. Naš san je da kraj 2027. godine BDP naše zemlje od 100 milijardi evra. To bi pokazivalo strahoviti napredak, kvatni skok Srbije za 12 ili 15 godina. Za to nam je potrebna i podrška grčkih prijatelja“.

„Paradoksalno zvuči, Srbija nema problema sa novcem, ali nam treba pomoć oko kapaciteta. Nemamo ogromne kompanije koje treba da naprave sve što želimo. Zato sam zamolio Micotakisa da neke grčke kompanije pošalju u Srbiju da nam pomognu u ostvarivanju zadataka. Razgovarali smo u tom smislu o nekoliko bitnih tema – o energetici, gasovodima, kupovini gasa, vetroparkovima, saradnji elektroprivreda, infrastrukturi“…

„Micotakis zna da je Srbija mala ekonomija, ali velika za Zapadni Balkan. Mi smo 62 odsto u ukupnom inostranom kapitalu Zapadnog Balkana, 54 odsto u izvozu“…

„Razgovarali smo i o turizmu, da zovemo Grke u Srbiju, jer Srbe ne moraju da zovu u Grčku“.

„Nadamo se da će 2024. biti velika u rastu i saradnji Beograda i Atine“.

10.00 – Plenarni razgovor delegacija

Delegacije Republike Srbije i Republike Grčke predvođene predsednikom Vučićem i premijerom Grčke Micotakisom imaju plenarni razgovor.

9.35 – Počeo „tet-a-tet“ sastanak Vučića i Micotakisa

Sastanak dvojice visokih državnika trajao je oko pola sata.

9.30 – Predsednik Vučić dočekao Micotakisa

Predsednik Vučić dočekao je u Palati Srbija premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: „Nedvosmisleno sam rekao Micotakisu da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter