Izvor: Kurir
23.09.2021 u 14:11
0

BOŠNJACI PROTIV ĆIRILICE: Klub Bošnjaka razmatra veto na novi zakon o ćirilici

Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske odlučio je danas da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Iz Kluba Bošnjaka je ocenjeno da je zakon o zaštiti ćirilice u suprotnosti sa odredbama ustava RS i BiH.

PROČITAJTE JOŠ: SLOVENIJA: Donacija 100.000 doza Fajzerove vakcine BiH!

„U njima je jasno definisano da su u Bosni i Hercegovini ravnopravna oba pisma, i ćirilica i latinica, kao i jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda“, naglasili su iz kluba.

Klub Bošnjaka insistira da Ustavni sud RS Republika Srpska stavi van snage novi zakon i najavili su podnošenje apelacije za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH, ukoliko ne dođe do promene.

Podsećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Dan srpskog jedinstva, 15. septembra, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI POTRES KOD PETRINJE: Hrvatska se i dalje trese

U slučaju da jedan od klubova naroda koji je u Veću naroda RS pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda sporni zakon ide na usaglašavanje Zajedničke komisije Veća naroda i Narodne skupštine RS.

Ukoliko se ni tu ne postigne dogovor, konačnu presudu daje Ustavni sud RS.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter