Izvor:
09.05.2024 u 16:51
2

SPAJIĆ POTVRDIO IZDAJU : Crna Gora će glasati za Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN

Crna Gora će u Generalnoj skupštini UN glasati za rezoluciju o Srebrenici, potvrdio je danas premijer Milojko Spajić u Skupštini.

Spajić je to rekao u okviru „premijerskog sata“ u odgovoru na pitanje lidera opozicione Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da li će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici. Spajić je rekao da nema ništa protiv rezolucije.

„Zašto to govorim – mi smo se obavezali da ćemo voditi proevropsku politiku. Ja razumem da je nekome u interesu da se digne tenzija sa Srbijom. Nama kao državi to nije interes. 40 i nešto posto turista koji dolaze u Crnu Goru su etnički Srbi. Ti ljudi će definitivno imati konsekvence. Vi ne brinete o turizmu“, kazao je Spajić.

Dodaje da je Crna Gora nezavisna država i da ima svoju politiku ali da ima razumevanja za stav Srbije, tzv. Kosova, Bosne, Makedonije.

„Želimo partnerske, odnose a ne da se fajtamo sa njima. Ne želimo da stajemo na stranu bilo koga, ne želimo da izgleda da smo stali na stranu BiH protiv Srbije. Oni imaju svoje probleme, a ne želimo da ih svađamo. Mi želimo da spustimo tenzije“, kazao je Spajić.

Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić

 

Cilj je, kazao je, da Crna Gora bude pomiritelj – Švajcarska Balkana, Singapur Evrope.

Ibrahimović je rekao da mu je drago što to čuje i da je to civilizacijska potreba ovog društva.

U pisanom vladinom odgovoru dostavljenom Bošnjačkoj stranci se navodi da je stav Crne Gore po, kako navode, „pitanju genocida u Srebrenici poznat, a ogleda se kroz usvajanje Deklaracije o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici 2009. godine i Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je Skupština Crne Gore usvojila 2021. godine“.

Podsećaju da je Crna Gora prva država u regionu koja je usvojila pomenute rezolucije i stav prema, kako kažu, „genocidu u Srebrenici je nepromenjen“.

„Svojim aktivnostima na spoljnopolitičkom planu, kao članica NATO-a, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i zemlja koja se u potpunosti usaglašava sa Zajedničkom spoljne i bezbednosnom politikom Evropske unije, svoju vrednosnu i spoljnopolitičku orijentaciju u kontinuitetu potvrđujemo“.

Jednako tako, dodaju, kao NATO članica i buduća članica Evropske unije Crna Gora ima posebnu odgovornost za očuvanje stabilnosti u regionu. Posebno kada je reč o smanjivanju tenzija, etničkih i drugih podela koje su nam, nažalost, imanentne, navodi se u odgovoru Vlade.

„Dakle, uz nesporan stav prema onome što se dogodilo u Srebrenici naša je odgovornost da se sa posebnom pažnjom odnosimo prema ovom osetljivom pitanju. I to, ne da bismo abolirali krivce kako se to pokušava spočitati. Već naprotiv, da bi smo ih što preciznije targetirali“, stoji u odgovoru.

Dodaju da Crna Gora nema pravo da stvara nove tenzije već obavezu da, kako kažu, vida stare rane.

„To je naša obaveza prema žrtvama i dužnost prema budućim generacijama. Da bi svi zajedno mogli ići napred – jedni sa drugima kao države, kao narodi – moramo stvari nazvati pravim imenom“, navodi se i ističe: „Upravo na toj liniji, a kao što je javnosti poznato, Vlada Crne Gore u konsultaciji sa Saveznicima predlaže dva amandmana na Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) „Međunarodni dan refleksije (razmišljanja) i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“ i to: – “ ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini“; i drugi; „ potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.

„Čvrsto verujemo da se ovim amandmanima uvažavaju žrtve, ali i sprečava žigosanje naroda zbog zločina pojedinaca. Oni imaju za cilj da onemoguće manipulacije koje često služe određenim društveno-političkim činiocima za unutrašnje potrebe“, stoji u vladinom odgovoru.

Ukazuju ponovo da je „Rezolucija o genocidu u Srebrenici“ koja je na dnevnom redu u UN-u jako osetljiva tema, a Crna Gora kao multietnička država ima obavezu da spreči zloupotrebu žrtava, te pruži dodatan napor ka smanjenju etničkih distanci i prevazilaženju tenzija u regionu.

Spajić je kazao i da će Crna Gora glasati za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

„Upravo ovu rezoluciju koju imamo ispred nas – Srebrenicu. Nikakv problem to nije. Glasaćemo za, rekli smo više puta. Ja sam javno govorio o tome, osuđivali smo genocid. Nemamo problem da to uradimo. Vlada će o tome raspravljati, ali mislim da je to izlišno spominjati jer smo se sporazumno obavezali da vodimo proevropsku politiku“, kazao je Spajić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SPAJIĆ POTVRDIO IZDAJU : Crna Gora će glasati za Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN”

  1. To se i očekivalo.Uvek su nas minerali! Svi koji idu na more uovu državicu treba da se pogledaju u ogledalo i zapitaju zašto davati pare dušmanima koje smo pomagali a oni nas uvek izradili ko budale.Dal smo stvarno mazohistički narod?

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter